Medvedev: SAD žele da “sahrane” ruski gasovod u EU

22. Sep 2017. | 07:59 | NV
medvedev

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da američka administracija i Kongres pokušavaju da promovišu svoje dobavljače na tržištu gasa i zamjene Rusiju na tržištu EU, prenosi Tanjug.

“Najpragmatičniji” stav o projektu “Sjeverni tok 2” imaju SAD koje žele da sahrane projekat pomoću sankcija i da promovišu svoje dobavljače, rekao je Medvedev poslije razgovora sa svojim finskim kolegom Juhom Sipilom.

SAD to žele da učine uz pomoć svih vrsta pravnih rješenja, instrumenata i sankcija, koji imaju dvosmislen uticaj na Evropsku uniju, naglasio je Medvedev, prenosi Sputnjik.

Prema njegovim riječima, američka administracija i Kongres koji donosi odluke “pokušavaju da promovišu svoje dobavljače i zamjene Rusiju na ovom tržištu (EU)”.

Podsjetio je da će konačnu odluku o mandatu EU o dodatnom sporazumu o “Sjevernom toku 2” donijeti Evropska komisija i pojedinačne vlade evropskih zemalja.

Rusija smatra da je neprihvatljivo da zaključuje dodatni sporazum sa EU o izgradnji gasovoda “Sjeverni tok 2”, dodao je ruski premijer.

Medvedev je istakao da se Finska konstruktivno odnosi prema “Sjevernom toku 2” kao prema komercijalnom projektu, dok stav EK nije toliko pragmatičan.

Evropska komisija pokušava da uskladi gasovod “Sjeverni tok 2” sa nekoliko pravila EU. Da bi bili obavljeni odgovarajući pregovori sa Rusijom, potreban je poseban mandat koji treba da odobri Vijeće EU, odnosno zemlje Unije.

Ranije su SAD donijele zakon kojima se uvode sankcije pojedinim ruskim kompanija u oblasti prodaje i distribucije prirodnog gasa, a koji se odnosi i na kompanije koje posluju s ruskom stranom. Ti potezi nisu se svidjeli Njemačkoj, Italiji, Francuskoj i Austriji.

Američki predsjednik Donald Trump je tokom posjete Poljskoj poručio da SAD žele evropskim državama obezbjediti alternativne dobavljače prirodnog gasa.

 

NV

Na vrh