Mehmedović: Bojim se da odgovorni svjesno zanemaruju obaveze po pitanju obnove tužbe BiH prema Srbiji

25. Jan 2017. | 08:01 | NV
SONY DSC

Opterećeni sa bezbroj briga kako egzistencijalne tako i političke naravi, građanima BiH, posebno Bošnjacima, promiču veoma bitne i važne stvari za njih same i za njihovu domovinu. Jedna od takvih veoma bitnih i važnih stvari je pitanje žalbe na presudu Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije, smatra Šemsudin Mehmedović, poslanik u Parlamentu BiH.

“Presuda po Tužbi BiH protiv Srbije za genocid donesena je 26. februara 2007. godine. Rok za žalbu povodom revizije presude ističe istekom ostavljenog 10-godišnjeg roka – 26. februara 2017. godine. Međunarodni sud pravde, najviši pravosudni organ UN-a, presudio je da je Srbija odgovorna za kršenje Konvencije o genocidu jer nije učinila sve što je bilo u njenoj moći za sprječavanje genocida, te za ne kažnjavanje i predavanje Haškom tribunala individualnih počinitelja. Međutim Srbija nije proglašena odgovornom za genocid ili saučesništvo u istom, čak ni za genocid u Srebrenici koji je stavljen na teret isključivo organima Republike Srpske”, kaže Mehmedović.

On dodaje da BiH kao tužiteljska strana uspjela je dokazati djela u osnovi genocida (počinjenje niza ratnih zločina), međutim ne i genocidnu namjeru (genocidna namjera dokazana je samo u slučaju Srebrenice i to povodom RS) – da su ta djela počinjena sa ciljem istrebljenja bošnjačkog stanovništva.

“BiH može podnijeti žalbu na presudu u slučaju pronalaska novih dokaza – dokaza koji joj u vrijeme donošenja presude nisu bili poznati ili nisu bili dostupni. Na kojoj političkoj instanci je da se stara i brine o ovom nacionalnom pitanju od primarne važnosti i vitalnog značaja za sve građane BiH, a posebno Bošnjake? Na svima koji štite interes BiH, a najviše naravno, na SDA-u! Još konkretnije na predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću, kao bošnjačkom članu Predsjedništva BiH, u čijoj su nadležnosti pitanja od općeg drštvenog i nacionalnog značaja”, mišljenja je Mehmedović.

Pošto smo veoma blizu isteka roka za podnošenje žalbe, a za proteklih 10 godina, koliko već traje rok nisam čuo ni ozbiljnu izjavu, a kamo li raspravu na ovu temu, Mehmedović ističe da se boji da odgovorni svjesno iz samo njima poznatih razloga ovu obavezu zanemaruju i eskiviraju.

“Bilo je nekoliko kritičkih i upozoravajućih novinarskih tekstova koji bacaju sumnju da bi neko u ime BiH bio voljan napraviti nagodbu sa Aleksandrom Vučićem u kojoj bi na jednom tasu bilo odricanje od prava na žalbu na Tužbu za agresiju Srbije na BiH, a na drugom žrtvovanje Milorada Dodika, odnosno osuda njegove seperatističke politike.
Zbog odsustva političkog interesa SDA i drugih, da se više i ozbiljnije pozabavi ovim pitanjem, ovakve sumnje djeluje uvjerljivo. 
Stoga pozivam Bakira Izetbegovića, da u ime svih šehida, njihovih familija, kao i logoraša i njihovih familija, pored toga što su bili Bošnjaci ubijani jer su bili članovi ili funkcioneri SDA, iskoristi ovo kratko vrijeme i da poduzme sve potrebne mjere i radnje da se podnese žalba na Tužbu BiH protiv Srbije….inače će biti kasno!”, dodaje Memedović.

Poslanik se osvrnuo i na opozicione, ali i druge stranke u BiH.

“Ovom prilikom bih poručio liderima stranaka tzv. građanske opcije da svojim indolentnim odnosom prema ovakvim pitanjima da će se i njihova šutnja na izborima čitati kao znak kukavičluka i nedostatak patriotizma i sućuti za sve žrtve agresije Srbije na BiH”, dodao je Mehmedović.

NV / nap.ba

Na vrh