Mektić bi da skloni Izetbegovića: Moramo tražiti drugog partnera ispred SDA

19. Feb 2017. | 18:54 | NV
dragan(18)

Odluka da BiH ide u reviziju presude protiv Srbije izazvala je buru reakcija u BiH, a naročito u bh. entitetu RS gdje su lideri stranaka iako na suprotnim stranama o ovome našli zajedničku riječ, piše Patria.

S druge strane, odluku o reviziji kometirali su i zvaničnici sa svih nivoa vlasti, a među njima i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić. Ministar Mektić poznat je po svom osebujnom načinu izražavanja ali i miješanju u nadležnosti suda, tužilaštva, policije iako mu to nije u opisu poslova.

Tako je Mektić „osuo drvlje i kamenje“ na skup koji je održan u Vijećnici u petak kojem su na poziv člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića prisustvovali članovi političke, akademske, vjerske zajednice u BiH. Više od 50 uglednih članova dalo je podršku pokretanju zahtjeva za reviziju presude.

“To što je Bakir okupio dolje neku družinu, pa ko su oni?! I on kaže donijeli smo odluku! Kakvu? U ime koga? Je li to u ime institucija? Pozvali su ostala dva člana Predsjedništva koji se nisu odazvali i kako on kaže, da ne zna šta je razlog. On neće da se odazove sjednicama Predsjedništva da razgovaraju na tu temu i zove tamo neku družinu da o tome pričaju. Neprihvatljiv je takav način. Ako tom logikom krenu i srpski i hrvatski narod, i budu držali neformalna druženja i budu donosili odluke koje se tiču unutrašnjeg uređenja BiH, pa šta će nam institucije države”, kazao je Mektić.

Mektić je čak išao dotle da je kazao da će predstavnici iz RS-a u državnim institucijama “morati tražiti nekog drugog partnera ispred SDA, jer Bakir Izetbegović obmanjuje vlastiti narod.”

Nije jasno u kojoj funkciji je Mektić govorio o mijenjanju koalicionog partnera ili lidera stranke s obzirom da nije predsjednik SDS-a, a prema informacijama koje ima Patria ni među užim rukovodstvom svoje stranke nije omiljen. Da li je ovo bila prilika da se nametne stranačkom rukovodstvu pokazat će vrijeme.

Ne treba zaboraviti da ovo nije prvi put da Mektić “miješa nadležnosti” pa je tako u medijima najavljivao velike procese, pozivao na procesuiranje glavnog tužioca Gorana Salihovića, potkopavao rad Tužilaštva BiH, pozivao i najavljivao akcije SIPA-e na čijem je čelu njegov prijatelj Perica Stanić.

Umjesto da je Mektić kao pravnik kazao da sudovi trebaju raditi svoj posao i dokazati ili odbaciti podneseni zahtjev, on se odlučio na prijetnje po opstanak BiH.

 

 

NV / nap.ba

Na vrh