Mektić: BiH nema nikakvu toleranciju za osobe povezane s terorizmom

1. Nov 2017. | 19:03 | NV
dragan mektic foto patria(6)

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je na današnjoj press konferenciji da je izvršeno hapšenje i izručenje Mirsada Kandića Sjedinjenim Američkim Državama, jednog od najtraženijih saradnika ISIL-a.

Mektić je upozorio da je riječ o osobi koja je u BiH ušla pod imenom Ivan Popović, a da se u BiH predstavljao kao Edin Radončić. Otkrio je da je lociran 4. jula, nakon čega su ga uhapsili pripadnici SIPA-e u sarajevskom naselju Grbavica. Kandić je boravio u Velikoj Britaniji, Turskoj, Njemačkoj…

Prošle godine objavljena je crvena međunarodna potjernica.

Ministar sigurnosti kazao je da je naša zemlja dobila niz pohvala od obavještajnih struktura važnih i značajnih zemalja.

“BiH neće imati nikakve tolerancije prema osobama koje imaju bilo kakve veze s terorizmom. Želim da pošaljem poruku svim lažnim ekspertima da je daleko od stvarnosti ono što oni pišu i objavljuju. Oni žive u 80-im i 90-im godinama te stalno ponavljaju deset imena s ciljem da proizvedu strah među stanovništvom u BiH”, kazao je Mektić.

Istakao je da obavještajno-sigurnosne agencije u BiH imaju kapacitet i opredjeljenje suprotstaviti se svakoj terorističkoj prijetnji.

Iz Tužilaštva BiH nisu davali više informacija zbog osjetljivosti slučaja, a istraga je još u toku jer se provjeravaju Kandićevi kontakti u BiH i osobe s kojima je komunicirao.

 

NV / NAP

Na vrh