Mektić: Dok u požarima gori pola BiH, političari pokušavaju dobiti poen na priči i referendumu

21. Aug 2017. | 14:14 | NV

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić pozvao je vlasti u BiH da hitno uspostave mehanizam koordinacije koji bi značio efikasniju borbu sa požarima u zemlji, koji su, rekao je, poprimili razmjere katastrofe.

“Imamo slučaj da je izgorjelo 15 posto teritorije jedne općine u BiH, a političari i dalje gledaju kako će ‘ubrati’ politički poen na prići i NATO-u ili  referendumu“, kritikovao je ministar Mektić na konferenciji za novinare, te ponudio da Ministarstvo sigurnosti bude koordinator procesa koji bi unaprijedio zaštitu od požara u zemlji.

“BiH je ispala iz međunarodne pomoći za borbu protiv požara. Sva naša borba protiv požara svela se na pedesetak naprtnjača i obične ljude koji sami pokušavaju ugasiti požar“, rekao je Mektić. On je istakao da su štete od požara u BiH samo ove godine tolike da se za taj novac uveliko mogla unaprijediti borba protiv požara.

“Iako gori pola BiH, niko se ne oglašava ni na koji način. Apelujem da počnemo razgovore u unaprijeđenju civilne zaštite. Da vidimo šta je moguće unaprijediti“.

Mektić je u svom šaljivom stilu rekao i to da helikopter Vlade RS koji se spominje u kontektsu pomoći prilikom gašenja požara u ovom dijelu zemlje ne može ugasiti ni rošitelj nakon pečenja mesa, pa je suludo govoriti i o ulozi takvog helikoptera u gašenju požara, piše NAP.

 

NV / NAP

Na vrh