Mektić na stubu srama zbog vica ili zbog istine?

14. May 2017. | 16:31 | NV
dragan(22)

Vic koji je ispričao  ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić (SDS) na sjednici Predsjedništva ove stranke o Karadžiću i Mladiću izazvao je lavinu kritika iz bh. entiteta RS-a, a danas je predsjednik SDS-a Vukota Govedarica čak uputio i izvinjenje porodicama ratnih zločinaca, piše agencija Patria.

U video snimku koji je objavljen, Mektića su s pažnjom slušali prisutni, a nakon što je završio s pričom prolomio se glasan smijeh prisutnih. Jasno je da su svi prisutni shvatili suštinu vica koji se zapravo temelji na istini.

O ovim ratnim zločincima izvještavao je cijeli svijet, i u svim vodećim medijima nazvani su ratnim zločincima. Brojne presude u Hagu pokazale su da su Karadžić i Mladić bili idejni tvorci najmonstruoznijih zločina protiv Bošnjaka i drugog nesrpskog stanovništva, progona, sistemskog i planskog strijeljanja hiljada Bošnjaka, genocida na Bošnjacima Srebrenice, silovanja…

Prva je reagirala Sonja Karadžić, kćerka osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića nazivajući Mektićev istup “glupošću“. Reagirala je i Boračka organizacija RS navodeći da Karadžić i Mladić “zaslužuju poštovanje koje ničim ne bi trebalo dovoditi u pitanje”.

Inače, ministar sigurnosti BiH nije ispričao ništa što već nije poznato. Karadžić je pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu proglašen krivim za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini i osuđen na kaznu od 40 godina zatvora. Postupak protiv generala VRS Ratka Mladića još uvijek traje.

Karadžić je uhapšen 2008. godine u Srbiji gdje se krio čak 12 godina i još pod pseudonimom držao predavanja.

Kažu da istina najviše boli, pa se očito to pokazalo i u ovom slučaju. A možda je ministar Mektić jedan od rijetkih iz SDS-a koji prihvata istinu i ne boji se to reći i javno.

 

NV / NAP

Na vrh