Mektić: Neka međunarodna zajednica pita HDZ zbog čega nismo pristupili Transportnoj zajednici

18. Jul 2017. | 07:54 | NV
dragan mektic nap1(1)

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je u programu N1 kazao da su dva spriječena teroristička napada dolazila van granica BiH, te je pojasnio svoje izjave sa današnje konferencije za medije.

Koja dva napada su spriječena?

“Da, to sam rekao danas kad sam govorio u kontekstu borbe protiv terorizma šta sve preduzimamo u vezi sa prijetnjama na društvenim mrežama koje šalju pojedinci. Svakodnevno preduzimamo sve što je u našoj mogućnosti da prepoznamo i spriječimo svaku radnju koja bi imala na bilo koji način obilježje terorističke prijetnje. Nisam ranije htio govoriti o tome jer su neke aktivnosti bile u toku, ali ono što mogu da kažem, a da ne bih ugrozio dalje prikupljanje podataka i informacija, mogu samo reći da smo uočili, prepoznali dvije terorističke prijetnje koje su izvana došle u BiH”, kazao je Mektić.

Dodao je da se radi na prikupljanju daljih informacija.

“Otklonili smo tu opasnost, radimo na prikupljanju daljih informacija. Ne mogu reći kome je direktno upućeno jer se nastavlja i proces prikupljanja informacija. Nije se radilo o pojedincu, nego o javnom mjestu gdje se okupljaju građani. Pokušalo se ući u šeme da se to organizuje. Ne bih mogao reći više jer bih otkrio detalje koje mogu štetiti daljim poslovima”, naveo je.

Na pitanje da li je Banja Luka bila meta napada, kako je navedeno u pojedinim medijima, kazao je:

“Banja Luka nije bila meta, to je bila spekulacija. Hoću da kažem da sigurno činimo puno toga u smislu da spriječimo terorističke aktivnosti. Nema potrebe za bilo kakvu zabrinutost naših građana, ali naše službe mogu biti i zabrinute i na oprezu stalno”.

Dodao je da su često meta vjerski dužnosnici zbog stavova.

“Naši vjerski dužnosnici ovdje, prije svega mislim na pripadnike Islamske zajednice, nedvosmisleno se ograđuju od svake vrste ekstremizma i radikalizma i zbog te odlučnosti postaju meta za prijetnje koje se upućuju. Mi to provjeravamo, razmjenjujemo informacije i vodimo računa da niko ne bude ugrožen od terorizma. Za sada prijetnje dolaze izvan BiH, bez obzira što se duži period ponavljaju na slične načine, mi ipak ulazimo sa potrebnom rezervom”, istakao je.

Mektić je kazao da obavještajne i sigurnosne službe dobro sarađuju.

“Dobra je koordinacija, izašli smo iz krize. Uspostavili smo jako dobru saradnju između svih agencija kada je u pitanju borba protiv terorizma jer smo vidjeli koje zlo terorizam može donijeti, kakve posljedice može prouzrokovati i postali smo svjesni činjenice da se samo zajedničkim radom možemo tome suprotstaviti”, rekao je ministar sigurnosti BiH.

Šta je mislio pod izjavom da je “mafija jača od države”?

“U svom operativnom radu identifikujemo razna krivična djela i korupciju pomoću kojih se izvlače javna sredstva, pljačkaju resursi ove države i bogate se ljudi koji se bave kriminalnom i korupcijom. Veći broj tih slučajeva mi ustupamo Tužilaštvu, ali ne dolazi do nikakvih procesuiranja. Sve što Tužilaštvo radi, prolazi kroz politički filter. To rade politike koje su na vlasti, prave se razne koalicije. Nosioci pravosudnih funkcija nisu dorasli svom zadatku i ne mogu shvatiti da trebaju služiti interesima naroda. Dodvoravaju se politikama kako bi napredovali u karijeri, to im je preče od interesa naroda i borbe protiv korupcije, zato nemamo nikakvih rezultata”, pojasnio je Mektić za N1.

Glede Sporazuma o osnivanju transportne zajednice, Mektić je kazao:

“Želim reći međunarodnoj zajednici: nemojte pripisivati nama predstavnicima sprskog naroda zašto nije usvojen Sporazum o transportnoj zajednici, pitajte predstavnike HDZ-a”.

 

NV / NAP

Na vrh