Mektić: U BiH imamo pravosudnu mafiju

25. Dec 2016. | 21:49 | NV
dragan_mektic

„Nije bio skandalozan bijeg, već skandalozna odluka Suda koji Aliju Delimustafića pustio na slobodu i omogućio da pobjegne iz BiH“, rekao je u emisiji Tačka na 7 N1 televizije, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, piše Patria.

„Sumnjam da je bio dogovor jer je to nerazumna odluka. Imate osobu za koju je utvrđeno da posjeduje javne isprave na nekoliko lažnih identiteta. Mislim da je čak prilikom hapšenja pokušao da pobjegne. I onda mu vi nakon 30 dana ukidate mjeru pritvora.

Ovo je još jedna potvrda da mi nemamo odgovorne ljude u tužilaštvu i da imamo korumpirane nosioce pravosudnih funkcija, da se nalaze u lancu organizovane kriminalno- koruptivne grupe“, pojasnio je Mektić.

Na upit, da li je možda bijeg, odnosno odluka o puštanju na slobodu Alije Delimustafića plaćena, ministar sigurnosti je rekao:

„Nemam konkretne dokaze ali meni sve izgleda na to što vi pominje, jer to nije razumna odluka. Običan čovjek kada sagleda sve te okolnosti pod kojima je uhapšen, način na koji je izvršio djelo, prijetnja da će bjekstvom uspjeti da onemogući krivični postupak, posjedovanje isprava za lažni identitet, sve ukazuje da je ta osoba sklona bjekstvu. I onda sudsko vijeće donese jednu takvu odluku koju je po žalbi tužilaštva apelaciono vijeće odmah poništilo bez ikakvog razmišljanja. Od Interpola smo dobili informaciju da je uhapšen kod Karlovca na putu za Rijeku, i to će sada značiti jedan dug ekstradicioni postupak.“

 

Sudijama se sudi

Mektić je istakao da ljudi iz pravosuđa pokušavaju svu njegovu priču pokazati kao pritisak na njihov rad, što je kaže netačno.

„VSTV treba da shvati probleme u praovusuđu. Imamo sudije u bjekstvu, tužioce u pritvoru, i kriminalce u bjekstvu. Kod nas se sve izvrnulo i umjesto da imamo časne, poštene, ozbiljne nosioce pravosudnih fukncija, imamo da smo zadnja dva glavna tužioca BiH što je katastrofalno po vladavinu prava smijenili zbog korupcije. Imamo sudije Suda BiH protiv kojih se vode postupci zbog kriminala i korupcije, bijeg sutkinje da izbjegne hapšenje, skandaloznu odluku suda zbog puštanja Delimustafića. To njima nije nikakav alarm.

Nemamo pravne države, sigurnosti, nemamo vladavine prava. Neću da govorim o istragama koje su namjerno zataškavane, od kojih BiH, od kojih građani imaju direktnu štetu što su opljačkani, dovedeni u situaciju opšteg siromaštva, što mladi napuštaju BiH, što smo jednoj grupi, političkoj eliti stvorili da se povežu sa tajkunima i putem kriminala uzimaju novac“,  naglasio je Mektić.

On je također istakao da na početku svog mandata nije bio svjestan koliki je kriminal i korupcija u samom pravosuđu, te da bukvalno u BiH imamo pravosudnu mafiju.

„Tužilaštvo je najslabija karika. Ja postavljam pitanje odgovornosti VSTV zato što su se sveli na komisiju za izbor i imenovanje. Ne bave se efikasnošću rada tužilaštva. Kako je moguće da imate tužioca u Tužilaštvu BiH koji nije podigao nijednu optužnicu za godinu dana. Pa šta je radio? To su tužioci koji nemaju optužnica, rade na laganim i sitnim problemima. Ne možete takvom tužiocu dati neki ozbiljan predmet da radi“,  potcrtao je Mektić.

 

NV / nap.ba

Na vrh