Mektić: Uhapsili smo i protjerali osobu povezanu s ISIL-om

23. Aug 2017. | 17:44 | NV
mektic00

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je da su policijske agencije sinoć uhapsile osobu povezanu s ISIL-om, piše agencija Patria.

Mektić je kazao kako su policijske agencije došle do informacije da se radi o osobi bliskoj strukturama ISIL-a.

“Ta osoba je rano jutros vraćena iz BiH. Vjerujemo da je došao da pokuša svoj boravak iskoristiti za neku terorističku aktivnost. Za sada je prepoznat i neće moći ući u BiH u budućnosti”, poručio je ministar Mektić.

Dodao je kako je terorizam postao globalna prijetnja po sigurnost, te da stalno postoji diskusija o tome da li je BiH teroristička zemlja s obzirom na neke događaje iz prošlosti.

“Mi u BiH smo preduzeli jako puno mjera i radnji da eliminišemo sve ono što se može nazvati terorističkom prijetnjom. U posljednje vrijeme se sve više fokusiramo na prevenciju raznih terorističkih prijetnji”, istakao je ministar sigurnosti BiH.

Mektić je istakao da još uvijek nije potpuno eliminisana prijetnja od terorizma, ali da sigurnosne strukture rade sve kako bi preventivno djelovale i spriječile potencijalne napade.

“Suština borbe protiv terorizma je da dođete prije do informacije, eliminišete prijetnju i na taj način spriječite teroristički akt”, rekao je Mektić.

Mektić je potvrdio da je Ministarstvo sigurnosti BiH zajedno s kolegama iz Slovenije izradilo i apliciralo za EU projekat vrijedan 18 miliona KM vezan za borbu protiv terorizma i krijumčarenja ljudi.

Ministar sigurnosti Mektić je istakao kako sigurnosne agencije snose najveću odgovornost za probleme vezane za terorizam. Istakao je kako ne bježi od uloge da kao ministar sigurnosti snosi najveću odgovornost.

“Moramo mijenjati svijest građana kada je u pitanju percepcija terorizma. Presrećemo sve što možemo, kolike su naše mogućnosti. Država će morati da pojača svoje kapacitete, da se kadrovski i tehnički ojačamo”, zaključio je Mektić.

 

NV / NAP

Na vrh