Mektić uručio opremu bh. vatrogascima vrijednu oko 200.000 eura

27. Aug 2017. | 17:35 | NV
mektic(1)

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić uručio je danas u Trebinju vatrogasnu opremu za deset bh. općina vrijedna oko 400.000 KM. Uniforme, zaštitne kacige, zaštitne rukavice, metlarice i naprtnjače za gašenje požara dobile su vatrogasne jedinice u Mostaru, Trebinju, Čajniču, Foči, Gacku, Bileći, Konjicu, Jablanici, Stocu i Neumu.

Radi se o IPA programu prekogranične saradnje između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, koji su uspješno realizirali Ministarstvo sigurnosti BiH i INZA Sarajevo, a partneri iz Crne Gore su bili Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore – Direktorat za vanredne situacije i FORS Crne Gore – Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore.

Ukupna vrijednost ovog projekata Evropske unije za BiH koji je uključivao i obuke vatrogasaca je bio oko 200.000 eura. Također, Mektić je najavio da Ministarstvo provodi EU projekat kroz koji će entitetske civilne zaštite dobiti opremu za zaštitu i spašavanje vrijednu milion KM.

Mektić je danas u Trebinju održao sastanak sa predstavnicima uprava civilne zaštite Republike Srpske i Federacije BiH te deset općina i vatrogasnih jedinica, a tokom sastanka je razgovarano o problemima i izazovima u gašenju požara.

Istaknuto je da koordinacija i razmjena informacija treba biti na boljem nivou, što je od izuzetne važnosti za efikasno djelovanje i gašanje požara kojima su ove godine ugrožene sve općine u Hercegovini. Također, konstatovano da je neophodno koristiti sve raspoložive kapacitete, odnosno pomoć vatrogasaca iz općina koje nisu pogođene požarima.

Ministar Mektić je zatražio i da vatrogasci i civilne zaštite iskažu potrebu za nabavku opreme koja je potrebna vatrogascima i civilnoj zaštiti, koju bi Ministarstvo osigurala putem projekata i međunarodnih partnera.

U Trebinju je izvršena i primopredaja dva terenska motorna vozila – donacije Ministarstva sigurnosti BiH općinama Stolac i Istočni Mostar za potrebe civilne zaštite, koje su preuzeli načelnik Istočnog Mostara Božo Sjeran i komandir DVD Stolac Slađan Marić.

BiH su ove godine ponovo zahvatili požari, kojima se bh. vatrogasci teško suprotstavljaju zbog nedovoljne i loše protivpožarne opreme, prenosi NAP.

 

NV / NAP

Na vrh