Merkel: Postoji široki konsenzus Njemačke i Francuske o Evropi

29. Sep 2017. | 07:59 | NV
angela_merkel01

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je, uoči sastanka sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u Talinu u Estoniji, da postoji široki konsezus Njemačke i Francuske o budućnosti Evrope.

“Postoji široki konsenzus Njemačke i Francuske. Ipak mi naravno treba još da razgovaramo o detaljima. Ja sam međutim čvrsto ubijeđena da Evropa ne može ostati na tome”, rekla je Angela Merkel u prvoj reakciji na govor o budućnosti EU koji je Macron održao u utorak.

Ona je rekla da u Macronovom govoru vidi dobru bazu na osnovu koje Francuska i Njemačka mogu intenzivno da rade.

Macron je u utorak u obraćanju studentima Sorbone govorio o budućnosti Evrope u više brzina, i učvrščivanja veza Njemačke i Francuske.

Predsjednik Francuske također je predložio Berlinu novo partnerstvo i pozvao da se potpiše novi Jelisejski sporazum 22. januara 2018. godine, na 55. godišnjicu sporazuma koji je Charles de Gaule zaključio s Konradom Adenauerom, kojim je učvršćeno pomirenje Francuske i Savezne republke Njemačke.

“Možemo dati odlučni i konkretni francusko-njemački podsticaj”, rekao je Macron i predložio na primjer da se potpuno integrišu francuska i njemačka tržišta do 2024. godine time što će se primjeniti isti propisi na firme u obje zemlje.

Macron je između ostalog predložio zajednički budžet za zemlje koje imaju euro i zajedničke evropske interventne snage do 2020. godine.

“Ja pozitivo gledam na inicijative u pravcu jedne Evrope za odbranu i Evrope u kojoj zajedno upravljamo pitanjima migrantske politike”, rekla je njemačka kancelarka.

Merkel je također pozdravila govor predsjednika Evropske komisije Jean-Claudea Junckera o stanju EU i ocijenila da oba govora daju podsticaj EU.

 

NV / Beta

Na vrh