Merkel: Snažno smo opredijeljeni za evropski put BiH

19. Sep 2017. | 13:42 | NV
merkel borenovic

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović razgovarao je sinoć s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

“Tokom razgovora o aktuelnoj političkoj situaciji u Republici Srpskoj (RS) i BiH, njemačka kancelarka potvrdila je Borenoviću njenu snažnu opredijeljenost za evropski put BiH”, saopćeno je iz PDP-a.

Kancelarka Merkel je naglasila da će podršku na tom putu imati sve ozbiljne, razumne i odgovorne strane u BiH, koje su spremne da kreiraju bolje i kvalitetnije odnose unutar BiH.

Predsjednik PDP-a je prenio njemačkoj kancelarki uvjeravanje da u RS-u i BiH te u PDP-u imaju iskrene prijatelje i političke partnere koji su opredijeljeni da predano rade, kreiraju bolje odnose unutar BiH i približe RS i BiH Evropskoj uniji.

Naglasio je da je PDP partija koja njeguje evropske vrijednosti i insistira na unutrašnjem dogovoru, kao ključnom preduslovu za smirivanje tenzija i put naprijed.

Sastanak Merkel i Borenovića održan je tokom završnog predizbornog skupa Kršćansko-demokratske unije Njemačke (CDU) u gradu Pasau uoči nedjeljnih parlamentarnih izbora.

Učešće na tom skupu i sastanak s kancelarkom Merkel rezultat je dugogodišnje saradnje koju PDP ima s CDU, Kršćansko-socijalnom unijom (CSU) i partijama desnog centra iz Njemačke. To je, kako se navodi u saopćenju, potvrda da je PDP bila i ostaje dio velike evropske porodice političkih partija.

Ankete pokazuju da stranka Angele Merkel i njihov koalicioni partner CSU na izborima u nedjelju, 24. septembra, imaju najveće šanse za pobjedu. Očekuje se, kako se navodi, da nakon saveznih izbora zajedno formiraju vlast i da kancelarka Merkel obnovi mandat i u narednom periodu nastavi da vodi Njemačku.

Ovo je drugi susret predsjednika PDP-a Branislava Borenovića i kancelarke Angele Merkel. Prvi susret bio je pred kraj prošle godine, tokom kongresa CDU u Esenu.

Tokom boravka u Njemačkoj, Borenović je razgovarao i s aktuelnim poslanicima i ovogodišnjim kandidatima za savezni parlament Pasau i ostalim poslanicima saveznog parlamenta.

Sastancima su prisustvovali i međunarodni sekretar PDP-a Saša Milanović i potpredsjednik banjalučkog gradskog odbora PDP-a Draško Stanivuković.

 

NV / NAP

Na vrh