Mesud Pezer: Od fudbalera do bacača kugle

3. Mar 2017. | 23:05 | NV
Pezer

U Beogradu je danas počelo Evropsko prvenstvo u dvorani. Prethodno organizovano u Beogradu, 1969. godine, moglo se smatrati jednom vrstom prekretnice u svijetu atletike, s obzirom da je takmičenje nakon toga (1970. godine) promijenilo naziv u ovaj koji se i danas koristi.

Bosna i Hercegovina je dugi niz godina strepila za svojim sportistima. Nerijetsko se dešavalo da, zbog nemara onih koji predvode državu, sportisti koji su rođeni u BiH na velikim takmičenjima predstavljaju i brane boje drugih država. Od osvajanja medalje na Evropskom prvenstvu za juniore, pričalo se i pisalo o odlasku Mesuda Pezera iz Bosne i Hercegovine, te mogućnostima nastupa za drugu državu. Na sreću svih Bosanaca i Hercegovaca to se nije desilo. Nakon toga, predstavljao je Bosnu i Hercegovinu na Evropskom prvenstvu za atletičare od 23 godine 2013. godine, Evropskom prvenstvu 2016. godine i Olimpijskim igrama 2016. godine.

U osnovnoj školi trenirao je fudbal, a u sedmom razredu Mehmed Skender je u njemu primijetio karakteristike bacača kugle. Za njega, Pezer kaže, da je i on jedan od osoba zaslužnih za njegove uspjehe.

Prošle godine, na iznenađenje svih, boreći se za normu za Evropsko prvenstvo koje se održavalo u Amsterdamu, ispunio je normu za Olimpijske igre. Početak ove sezone je protekao uspješno, popravio je lični dvoranski rekord, a prema mišljenju stručnih atletskih radnika, spreman je i za obaranje dvoranskog rekorda koji iznosi 20,57 metara, a čiji je vlasnik Zlatan Saračević.

Od ostalih takmičara, samo tri atletičara su u ovoj godini imali hitac preko 21 metra, a to su David Storl, Tomaš Stanek i Konrad Bukowiecki.

Borba za medalju će se najvjerovatnije voditi između šest atletičara. Pored navedenih, u pretedenti za postolje su Asmir Kolašinac, Ladislav Prašil i Michal Haratyk. Evropska jedinica u ovoj godini, David Stor, će sigurno napasti zlato kako bi odbranio titulu evropskog prvaka, dok ni ostalni protivnici, a posebno Asmir Kolašinac koji se takmiči pred domaćom publikom, neće nijemo posmatrati Storla.

Mesud Pezer bi se trebao naći u finalu s obzirom da u kontinuitetu baca kuglu preko 20 metara i konstantno popravlja svoj lični rekord. Upravo jedan hitac preko 20 metara mogao bi biti dovoljan za finale takmičenja u bacanju kugle. Za direktan plasman u finale potrebno je baciti kuglu preko 20,50 metara.

 

Tuka u polufinalu, Malkočević se oprostio od Evropskog prvenstva

Na takmičenju su danas nastupili Rusmir Malkočević i Amel Tuka. Malkočević je završio na 23. poziciji sa vremenom 48,58s, te se nije uspio plasirati u polufinale.

Amel Tuka se, i pored nesportskog pokušaja Poljaka da ga zaustavi, istrčao rezultat koji mu je bio dovoljan za direktan plasman u polufinale. Trku je završio na drugoj poziciji u grupi, a u ukupnom poretku je završio na 12. poziciji sa vremenom 1:49,84.

 

 

NV

Na vrh