Migrantska kriza: Legalan ulazak u Francusku iz Nigera i Čada

10. Oct 2017. | 07:59 | NV
emmanuel-macron afp

Francuski predsjednik Emamnuel Macron rekao je da će uskoro početi prve operacije u cilju omogućavanja migrantima da legalno uđu u Francusku iz Nigera i Čada, prenosi Tanjug.

Macron je naveo da će predstojeće misije voditi francuska kancelarija za zaštitu izbjeglica, a to je rekao nakon jučerašnjeg sastanka sa visokim komesarom UN za izbjeglice Filippom Grandijem u Jelisejskoj palati, prenosi AP.

Na samitu u Parizu u avgustu, lideri Francuske, Njemačke, Italije i Španije saglasili su se da sprovedu “zaštitne misije” u afričkim zemljama, u saradnji sa agencijama UN za izbjeglice i migracije.

Taj proces bi trebalo da omogući ranjivim migrantima da dobiju azil i legalno dođu u Evropu, ukoliko se nalaze na listi prihvatljivih koju sastavlja UN i ukoliko su ih registrovale vlasti u Nigeru i Čadu, navodi američka agencija.

Sa druge strane, stručnjaci upozoravaju da Evropa treba nove mjere za nelegalne migracije, iako je evropska računica sa legalnim migrantima jasna, jer bi to trebalo smanjiti broj neleganih migranata, pa će oni drugi biti lakše kontrolisani.

 

NV

Na vrh