Mike Pence: Rusija hoće silom da crta nove granice u regionu

2. Aug 2017. | 16:36 | NV
pence(2)

Rusija je pokušala da destabilizuje Zapadni Balkan, kao i da utiče na rezultat parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, te da njeni agenti napadnu parlament i čak ubiju premijera i tako razuvjere crnogorski narod da ne ulazi u NATO, kazao je potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Mike Pence navodeći da Washington odbacuje bilo kakav pokušaj korištenja sile u regionu, prenosi agencija Patria.

On je, na otvaranju Samita Jadranske povelje u Podgorici, kazao da je Rusija željela da destabilizuje Zapadni Balkan, javlja RTCG.

“U takvim vremenima moramo stajati zajedno u odbrani svega što nam je važno. Svi imamo ulogu u tome i sve zemlje danas “tkaju veliku tapiseriju slobode“. I ovdje u Evropi moramo biti odlučni i beskompromisni u suočavanju s agresijom iz nepredvidljivih zemalja koje bacaju sjenku s Istoka”, naveo je Pence.

On je ocijenio da Rusija pokušava da iscrta nove međunarodne granice silom, “a ovdje na Zapadnom Balkanu Rusija je nastojala da destabilizuje region, podrije demokratije i podijeli vas međusobno”.

Namjere Rusije, prema riječima Pencea, bile su jasne prošle godine “kada su moskovski agenti pokušali da poremete crnogorske izbore, napadnu parlament i čak ubiju premijera i tako razuvjere crnogorski narod da ne ulazi u NATO”.

“Trump je pozvao Rusiju da obustavi destabilizaciju. SAD su odbacille bilo kakav pokušaj korištenja sile ili prijetnji u ovom regionu i šire. Zapadni Balkan ima pravo da sam odlučuje o svojoj budućnosti. SAD će nastaviti da smatraju da je Rusija odgovorna za svoje akcije i pozvaćemo evropske prijatelje da učine isto”, precizirao je Pence.

On je dodao da će Trump, kao dalji znak privrženosti toj politici, ubrzo potpisati Zakon kojim će se ojačati sankcije Rusiji.

“SAD bi radije imale konstruktivne odnose s Rusijom utemeljene na uzajamnoj saradnji. Ali predsjednik i Kongres su ujedinjeni u poruci Moskvi- bolji odnosi i ukidanje sankcija će tražiti da Rusija promijeni svoje akcije koje su i izazvale nametanje sankcija”, rekao je Pence.

On je kazao liderima regiona da ih čeka nastavak reformi, poručujući im da se “na muci poznaju junaci”.   Potpredsjednik SAD je kazao je da mu je velika čast što se Samitom slavi progres Balkana.

“Predsjednik SAD me poslao kao znak trajne privrženosti naše zemlje Zapadnom Balkanu. Zapadni Balkan pokazuje raznolikost zapadne civiizacije. Jadranska povelja igra značajnu ulogu u savezništvu s Evropom i Alijansom”, poručio je Pence kazavši da mu je drago što je prvi put u posjeti Crnoj Gori.

Pence je dodao da je Povelja svjedočanstvo privrženosti SAD regionu i njegovom jedinstvu.

“Povelja je počela kao mala zajednica da bi danas obuhvatila skoro cijeli Zapadni Balkan”, rekao je Pence.

On je zahvalio crnogorskom premijeru Dušku Markoviću na njegovom vodstvu u procesu evroatlantskih integracija.

“Pristupanje Crne Gore pokazuje da je NATO ostavio otvorena vrata za nove članice koje dijele vrijednosti tog saveza. Trump i SAD će nastaviti da stoje uz Zapadni Balkan. Okupljanjem na ovom Samitu može se osigurati bolja budućnost, ne samo za Balkan već i za Zapad u cjelini”, kazao je Pence.

On je, citirajući Trumpa, ponovio da Amerika na prvom mjestu ne znači “Amerika sama“.

“Snažniji smo zajedno nego kada smo odvojeni”, naveo je Pence.

On je poručio liderima regiona da pripadaju generaciji novih vođa.

“Imate prilike da riješite sve probleme iz prošlosti. Možete i dalje demokratizovati vaša društva. Zadatak pred vama traži hrabrost. Građani su vam dali povjerenje. Kao što se u Crnoj Gori kaže: u dobru je lako dobar biti, na muci se poznaju junaci. Pozivam vas da realizujete vaše snove”, rekao je Pence.

 

NV / NAP

Na vrh