Milion Čečena na protestu: Zaustavite genocid u Mijanmaru

4. Sep 2017. | 23:00 | NV
thumbs_b_c_fba476b25f40f66b714a92a79f0d5089

Više od milion demonstranata okupilo se danas u glavnom čečenskom gradu Groznom i protestiralo zbog zločina koje vojska i budistički militanti čine nad muslimanskom manjinom Rohinja u mijanmarskoj regiji Arakan.

Demonstranti su doslovno preplavili ulice Groznog, glavnog grada Čečenske Republike koja je u sastavu Ruske Federacije.

Okupljeni su istakli velike transparente na kojima su na ruskom i engleskom jeziku ispisane poruke “Zaustavite genocid u Mijanmaru“ i “Zaustavite zvjerstva nad burmanskim muslimanima“.

Protesti su počeli rano jutros uz pojačane mjere sigurnosti, a okončani su nakon klanjanja podne-namaza u džamiji Čečensko srce u centru Groznog.

Rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da je na skupu bilo blizu 1,1 milion ljudi i da su desetine hiljada demonstranata stigle iz drugih dijelova Ruske Federacije.

Pod izgovorom borbe protiv militantnih grupa, mijanmarska vojska je u proteklih nekoliko dana porušila najmanje 60 muslimanskih sela iz kojih su desetine hiljada mještana primorane da bježe ka susjednom Bangladešu.

Prema posljednim izvještajima UN-a, u Bangladeš je do jučer ušlo 73.000 muslimana iz Arakana, a desetine hiljada njih čekaju na prelazak granice.

 

NV / INS

Na vrh