Miloš Ćirić, autor teksta “Oprosti nam, Fatima” dobio prijetnje smrću

28. Nov 2017. | 15:44 | NV
ciric(2)

“Spremamo ti metak”, “Lagana smrt svim komunističko-levičarskim srbima”, “J… ti sve živo i mrtvo ološu raspali”, “…ko te napravi tako retardiranog i raspalog, a ipak dovoljno “empatičnog” za sve doznake koje ti uredno kaplju!”.

Ovo su samo neke od prijetnji i uvreda koje su upućene Milošu Ćiriću, beogradskom aktivisti za ljudska prava i saradniku Fakulteta za studije medija The New School Univerziteta u New Yorku, nakon što je list Danas objavio njegov autorski tekst “Oprosti nam, Fatima”, a taj tekst su kasnije prenijeli mnogi mediji u regionu, uključujući i Novo vrijeme.

Tekst je objavljen u rubrici “Lični stavovi“ u srijedu 22. novembra 2017. godine, nekoliko sati pred izricanje presude Ratku Mladiću, piše Insajder.

Miloš Ćirić je od tada izložen neprestanim prijetnjama i uvredama zbog teksta u kom je pisao o najmlađoj žrtvi srebreničkog genocida, bebi rođenoj u Potočarima kojoj je majka dala ime Fatima tek 2012. godine kada su identifikovane njene kosti.

Ćirić je za beogradski Insajder kazao da ga za sada niko nije kontaktirao povodom prijetnji smrću koje su mu upućene i da to “ni ne očekuje.”

Kako je rekao, on nije tema, već bi to morale biti činjenice do kojih je sud došao u procesu protiv Mladića i presuda u kojoj je on osuđen za genocid u Srebrenici i po još devet drugih tačaka optužnice.

“Ovo se ne dešava prvi put i ja sam na tu vrstu uvreda i prijetnji navikao. Naravno, u tome nisam usamljen, ovakve i mnogo gore prijetnje primaju mnogo istaknutiji učesnici našeg javnog života koji mnogo duže i mnogo hrabrije od mene govore, pišu i rade na iste ili slične teme”, rekao je Čirić.

On je istakao da već godinama javno govori, predaje i objavljuje uglavnom o “odgovornosti srpskih političkih, vojnih, intelektualnih i medijskih elita za podršku Miloševićevoj nacionalističkoj ideologiji koja je dovela do ratnih zločina i genocida, o odgovornosti Srbije za agresorske ratove protiv drugih jugoslovenskih republika, kao i za omogućavanje (para)vojnim i (para)policijskim formacijama da slobodno vrše masovna kršenja ljudskih prava i ratne zločine u ratovima koje smo vodili”.

“O Miloševićevim političkim nasljednicima kojih je prepun naš politički, kulturni i medijski prostor, a koji danas održavaju njegovu ideologiju u životu, takođe govorim kad god mogu. Na kraju krajeva, ti isti ljudi, politički nastali na ratovima i zločinima, i danas vode našu državu”, kaže Čirić.

Kako je naveo, upravo zbog toga mu ovakve prijetnje nisu strane.

“Međutim, ne bih volio da oni koji mi prijete uspiju u onome u čemu su naumili – da skrenu pažnju sa teme, a to nisam ja, ni prijetnje meni, već presuda Ratku Mladiću, sve stravične činjenice dokazane u tom procesu i njen značaj za žrtve genocida i njihove porodice, ali i za sve oštećene u ratovima koje je Srbija vodila u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu. Moji tekstovi se često koriste od strane negatora i relativizatora srpskih ratnih zločina kojih ima na svim stranama srpskog političkog spektra za pravljenje ovakve nepodnošljive buke, a oni se kreću od anonimnih komentatora na internetu pa sve do najužeg kruga savjetnika bivšeg predsjednika republike Borisa Tadića”, ističe Miloš Ćirić.

 

Diskusija sa savjetnicom za medije Borisa Tadića

Osim prijetnji koje su mu uputili brojni korisnici društvenih mreža, jučer je na dio njegovog teksta “Oprosti nam, Fatima“ koji se odnosi na podršku države skrivanju Ratka Mladića i tvrdnje da su dvojica gardista u Topčideru ubijena u vrijeme dok je ministar odbrane bio Boris Tadić jer su u vojnom objektu Karaš vidjeli Mladića, reagovala Marina Komad, savjetnica za medije Tadićeve Socijaldemokratske stranke.

Ona je u autorskom tekstu na blogu na sajtu “Nedeljnika“ istakla da je Ćirić “bez ijednog dokaza optužio određene političare za ubistva vojnika u Topčideru, skrivanje Ratka Mladića, blokiranje istrage i neiskrenost u sprovođenju takvih koraka u procesu pomirenja.“

Savjetnica za medije Borisa Tadića je ocijenila i da autor teksta nije “relevantan”, i optužila brojne domaće i regionalne medije koji su tekst prenijeli da su “od nečega što liči na stranicu dnevnika nekog građanina nepoznatog široj javnosti, napravili tekst gebelovske snage.”

U odgovoru na njen blog, Miloš Ćirić je pozvao kolege novinare da ga slobodno citiraju i da obrate pažnju, ako ništa drugo, ono na “relativizaciju srebreničkog genocida koji bivši predsednik Tadić i njegova savetnica Komad i poslije presude Ratku Mladiću i dalje zovu ‘zločin’.”

“Uloga Borisa Tadića u relativizaciji srebreničkog genocida i normalizaciji njegovih podržavaoca i izvršitelja je ogromna, ali mi je ipak malo čudno da se on, podmetanjem teksta svoje bliske saradnice Komad, ovako javno razotkriva”, napisao je Ćirić.

 

NV / NAP

Na vrh