Mimo Šahinpašić i Alisa Baraković danas odlaze u Francusku na transplantaciju bubrega

20. Sep 2017. | 14:22 | NV
mimo sahinpasic

Novinar i humanista Almir Čehajić Batko objavio je putem svoje Facebook stranice da novinar Mimo Šahinpašić i Alisa Baraković iz Banovića danas odlaze u Francusku na transplantaciju bubrega, piše agencija Patria.

“Poznati sarajevski novinar i urednik, Mimo Šahinpašić, inače dugogodišnji prijatelj i saradnik Otvorene mreže u srijedu, 20.09.2017. u 14:40 sati, letom sa sarajevskog aerodroma u pratnji naših koordinatora, putuje u francuski Klinički centar u Grenoblu gdje će obaviti sve potrebne pripreme za predstojeću transplantaciju bubrega. Naime, na predtransplantacionom pregledu u Sarajevu, koji je u organizaciji Otvorene mreže, obavio jedan od najpoznatijih svjetskih nefrologa, prof. dr. Lionel Rostaing, ustanovljeno je da u Miminom organizmu, tj. krvi, postoji velika količina senzibilisanih antitijela koja se moraju odstraniti prije same transplantacije.

Prof. dr. Rostaing ocijenio je vrlo zabrinjavajućim zdravstveno stanje kolege Šahinpašića upozoravajući da svi zajedno, uključujući i samog Mimu, moramo biti strpljivi, upravo zbog prisustva senzibilisanih antitijela u njegovoj krvi, ali i ukupnog zdravstvenog stanja njegovog organizma. Ugledni nefrolog koji važi za jednog od pet najpriznatijih stručnjaka u ovoj oblasti, najavio je mogućnost, da kolega Šahinpašić, u Francuskoj bude podvrgnut najnovijoj metodi desenzibilisanja koja bi omogućila optimalne uslove za njegovu retransplantaciju.

Ukoliko do toga dođe i Mimo bude podvrgnut ovom tretmanu, to praktično znači da bi kompletan proces bio produžen za još šest nedjelja, koliko obično traje ova metoda. To bi svakako povećalo i ukupne troškove retransplantacije, za iznos od 36.000 eura, koliko zapravo košta pomenuta metoda, ali to je trenutno u drugom planu.

Zajedno s kolegom Šahinpašićem, u Grenoble putuje i mlada Alisa Baraković iz Banovića, koja je u gotovo identičnoj situaciji. Alisi je također potrebna hitna transplantacija bubrega, međutim usljed nemara ili nekompetentnosti domaćeg medicinskog osoblja (u ustanovama u kojima se liječila) njena krv je takođe ”obogaćena” senzibilisanim antitijelima, a uz to i virusom kojeg se Alisa uz pomoć Otvorene mreže i francuskog tima uspješno riješiila.

Alisa je već treću godinu u programu Otvorene mreže, ali je za njenu uspješnu tranpslantaciju, u prvom redu bilo neophodno otkloniti ova dva problema. I konačno, nakon što su svi problemi uspješno otklonjeni, Alisa Baraković i Mimo Šahinpašić, u pratnji koordinatora Otvorene mreže, sutra putuju u Francusku.

Njih će u srijedu navečer u francuskom Lionu preuzeti drugi tim koordinatora OM-a i ispratiti do Grenobla.”

 

NV / NAP

Na vrh