Minerali, kristali, drago kamenje, fosili i nakit na izložbi u Visokom

8. May 2017. | 11:54 | NV
18275255_1904119489824866_2426781590107921397_n

Ovogodišnji “Gem & Mineral Show“ u Visokom će biti otvoren za javnost 20. i 21. maja u Kulturnom centru Altindag Visoko. Sajam će ove godine okupiti mnogo izlagača koji će posjetiocima predstaviti mnogo zanimljivog geološkog i kolekcionarskog sadržaja. Budući da će sajam predstaviti minerale, kristale, drago kamenje, fosile i nakit predstaviti će i kombinovanu kolekciju minerala koju će posjetioci moći otkupiti, a ovim sredstvima će organizator, u saradnji sa Dnevnim centrom za djecu s posebnim potrebama – Općine Visoko, pomoći korisnicima dnevnog centra kako bi imali ugodniji i ljepši boravak u ovoj instituciji.

Pored ove simbolične donacije, volonteri i ljubitelji minerala i kristala će u doglednom periodu organizovati malu izložbu minerala za mlade i djecu dnevnog centra, najavili su organizatori izložbe.

Pored saradnje sa Dnevnim centrom, ovaj sajam ima i upriličeno predavanje o mineralogiji, petrografiji i geologiji, kao i predavanje o mikroelementozi, i djelovanju minerala na ljudski organizam i svijest.

U sklopu sajma će izlagati ljudi sa različitih djelova regije. Jedan od veoma cijenjenih izlagača koji je odavno sarađivao sa geolozima i ljubiteljima minerala u BiH dolazi iz Slovenije i izjavio je kako podržava sajam i da je spreman donirati za kombinovanu kolekciju minerala kojom će se podržati rad Dnevnog centra. Bila je interesantna izjava jednog od učesnika sajma koja će mnogima objasniti zašto su ovakvi sajmovi bitni za našu regiju:

“Motiva radi kojih se bavim mineralima je više ali najvažniji je svakako onaj da provodim puno vremena u prirodi što ima terapijski uticaj na čovjeka. Intres za kristale  u regiji je svaki dan sve veći i imamo sve više mladih koji se žele baviti kristalima i mineralima. Pomoću kristala i minerala možemo da ostvarimo poslovanja i putovanja. Estetska ljepota kristala i minerala je nezamisliva! Jako je bitna i iscjeljiteljska moć kristala kroz pozitivnu energiju koju oni pružaju, što se još uvijek, naravno, istražuje. Spreman sam podržati rad Dnevnog centra iz mnogo razloga i rado ću donirati minerale kombinovanoj zbirci. Podržavam rad organizatora mnogo i želim im uspjeh u daljnjem radu.”

Ovaj sajam podržava i Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” i “Hijalofan” društvo istraživača i ljubitelja minerala i fosila – Sarajevo kao i druge organizacije i pojedinci, saopštili su organizatori.

 

 

NV

Na vrh