Ministar Dedić održao sastanak sa resornim kantonalnim ministrima

12. May 2017. | 22:39 | NV
Ministar Dedić sa kantonalnim ministrima poljoprivrede

Danas je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić održao sastanak sa resornim kantonalnim ministrima u sjedištu Federalnog ministarstva u Sarajevu kako bi razgovarali o stanju u poljoprivredi u Federaciji BiH.

Na današnjem sastanku raspravljalo se o planiranim programima poticaja u poljoprivredi u FBiH za 2017. godinu, kao i o realizaciji prošlogodišnjih programa poticaja. Naime, ukupan iznos sredstava utrošen u novčane podrške u poljoprivredi i ruralnom razvoju iz Budžeta FBiH i iz budžeta kantona iznosi 86.444.460,93 KM.

Po pitanju nastanka stanja prirodnih nepogoda uslijed niskih temperatura te pojave snijega i mraza diljem Federacije BiH, ministar Dedić je kazao da Ministarstvo trenutno priprema Informaciju o nastalim štetama u poljoprivredi u Federaciji BiH zbog snijega, mraza i niskih temperatura. Ministarstvo će predmetnu Informaciju uskoro dostaviti Vladi Federacije BiH na razmatranje. Namjera je da se izmjenama postojećeg Pravilnika o načinu i uslovima ostvarivanja novčane podrške po modelu poticaja proizvodnji podrže poljoprivrednici koji su pretrpjeli štete na već zasađenim površinama u općina u kojima je proglašena elementarna nepogoda. Prema informacijama s terena, najveće štete u navedenom periodu elementarnih nepogoda nastale su na zasadima jagodičastog i bobičastog voća.

Nadalje, ministar Dedić je podsjetio da će se, nakon zahtjeva ovog Ministarstva i Vlade FBiH, donesenih zaključaka Parlamenta FBiH, kao i inicijative grupe zastupnika, održati Tematska sjednica u Parlamentu Federacije BiH o stanju u poljoprivredi.

Ministri su danas razmatrali pripremljenu informaciju o stanju u ovoj oblasti, kao i druga pitanja i probleme s kojima se suočava poljoprivredni sektor.

Zajednički je usaglašeno kako je potrebno riješiti naslijeđena dugovanja, te putem Razvojne banke Federacije BiH, ili na druge načine, obezbijediti dodatna sredstva za poljoprivredu u skladu sa Zakonom o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju i Srednjoročnom strategijom razvoja poljoprivrednog sektora u FBiH 2015.-2019.g. Time bi se stekli uslovi za realizaciju mjera (kapitalne investicije, podrška izvozu i druge) koje će doprinijeti održivosti poljoprivrednih gazdinstava, konkurentnosti i daljem razvoju poljoprivredne proizvodnje.

U nastavku sastanka, ministar Dedić je najavio donošenje seta novih zakonskih rješenja: Zakona o poljoprivredi, Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju, Zakona o veterinarstvu, s posebnim osvrtom na potrebu donošenja Zakona o poljoprivrednom zemljištu kako bi se na što bolji način uredila ova značajna oblast, saopšteno je iz ovog federalnog ministarstva.

 

NV

Na vrh