Ministar Kurić: Interes je ojačati rad ANU BiH i u segmentu umjetnosti

11. Apr 2017. | 14:34 | NV
1 sl

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić posjetio je Akademiju nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine gdje je sa rukovodstvom ove najeminentnije akademske organizacije u našoj zemlji razgovarao o njenom  radu i problemima.

Osnovana je Zakonom o ANU BiH  iz 1966. godine sa zadatkom da vodi brigu o ukupnom razvoju nauke i umjetnosti, organizira naučna istraživanja, te objavljuje radove svojih članova i saradnika.

Međutim, neriješeno pitanje njene registracije na državnom nivou trenutno, po riječima predsjednika ANU BiH Miloša Trifkovića, najizraženiji je problem koji, osim finansijskih posljedica po Akademiju i njene članove, može imati i negativne refleksije na ukupnu naučnu i umjetničku produkciju i očekivanu ulogu Akademije u društvu. Kako bi se to isparavilo, naveo je, upućena je i apelacija Ustavnom sudu. Istakao je da pojedine ključne oblasti u kojima Akademija djeluje poput lingvistike, ekologije i psihologije trenutno nisu pokrivene vrhunskim stručnjacima, zbog nedostatka finansijskih sredstava za njihov angažman.

U sadašnjem radnom sastavu ANU BiH je 39 akademika i 10 dopisnih članova koji su izabrani među najistaknutijim stvaraocima u oblasti nauke i umjetnosti. Ima 22 uposlenika, a njeno funkcionisanje finansira se iz Budžeta Kantona Sarajevo sredstvima u iznosu od 1.053.000 KM na godišnjem nivou te kroz grantove za projekte od drugih nivoa vlasti sa oko 200.000 KM.

“Paradoks je da nas, kao instituciju koja djeluje na nivou države, finansira Kanton Sarajevo. Uprkos tome, uspijevamo održati naučnu produkciju, svakog mjeseca objavljujemo jednu ili dvije knjige, održavamo četiri do šest simpozija godišnje koji se publikuju kao posebna izdanja. Bavimo se i aktuelnim društvenim pitanjima, a spomenuo bih simpozije povodom 20. godišnjice Dejtona, o poplavama, a u pripremi su i simpozij o klizištima, te prva naučna konferencija o rezultatima popisa u BiH, kao i interakademijski projekt u oblasti medicine sa Slovenijom i Hrvatskom i drugi. Imamo strategiju, otvorili smo se i prema univerzitetima i organizaciono smo spremni da djelujemo“, naveo je između ostalog akademik Trifković.

Ministar Kurić je istakao da je ANU BiH institucija od najvišeg državnog značaja te da je neophodno riješiti  pitanje njene registracije na državnom nivou.

“Uloga ove institucije je od neprocjenjivog značaja za bh. društvo i ne smije se potcjenjivati. Interes Ministarstva kulture i sporta je ojačati njen rad i u segmentu umjetnosti, te smo spremni razvijati saradnju i na tom planu” naglasio je ministar Kurić ovom prilikom. Najavio je, između ostalog, da će  Ministarstvo u skladu s finansijskim mogućnostima izdvojiti novčana sredstva za podršku projektima izdavanja Godišnjaka Centra za balkanološka istraživanja kao i za Monografiju akademika Juraja Nedhardta, te nastaviti finansirati ostale značajne programske aktivnosti i projekte  ANU BiH.

 

NV

Na vrh