Ministar Mektić: Neka Tužilaštvo BiH kaže šta su uradili u borbi protiv korupcije i krminala

15. Aug 2017. | 15:53 | NV
mektic(47)

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić na današnjoj konferenciji za medije kazao je da osuđuje svaki vid prijetnji koje su upućene potpredsjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Ružici Jukić, te je naglasio da on nema ništa s njima, piše agencija Patria.

Mektić je rekao da je na Facebook grupi javno “Hapsi Mektiću hapsi” kritikovan rad, odnosno nerad Tužilaštva BiH, ali i cjelokupnog pravosudnog sistema, a da prema njegovim saznanjima ta grupa na društvenoj mreži ima 4-5 hiljada korisnika. Isto tako kritike koje su iznesene na toj Facebook grupi uputila je nevladina organizacija Treći blok.

“Ovi iz VSTV-a su prepoznali sebe u tim prijetnjama i izdali saopćenje da ih neko vrijeđa ili da im neko prijeti s te društvene mreže. Ja sam objasnio da ne stojim iza toga. Ljudi su se oglasili da su prijetili, ali to nije bitno za bh. pravosuđe. Oni hoće da od sebe naprave žrtvu. Pod geslom da ih ništa neće odvratiti od njihove borbe. Bože ti pomozi”, rekao je Mektić.

On je pozvao Tužilaštvo BiH da kaže šta su u ovoj godini napravili kada je riječ o borbi protiv kriminala i korupcije. Istakao je da BiH bukvalno nema pravosudnog sistema i da smo mi zbog toga razvaljena država.

On je dodao i da je v.d. glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordana Tadić poslala pismo Direkciji za koordinaciju policijskih tijela u kojem je napisala da se prijeti Ružici Jukić te joj je odobrena zaštita Direkcije za koordinaciju policijskih tijela. Mektić je razgovarao i sa direktorom DKPT-a Mirsadom Vilićem koji je kazao da nema pisanu odluku o zaštiti već usmenu.

“Ponavljam Ružica Jukić nema pravo ni po kojem osnovu na zaštitu niti je štićeno lice. Ona je obični građanin kao i svi drugi. Ali neki vole da imaju kućicu ispred stana, vikendice da im blinka auto itd.”, kazao je Mektić.

On je kazao da se Jukić, ako je imala prijetnje, trebala obratiti nadlženoj policijskoj službi bilo u Tuzli bilo u Sarajevu ili gdje živi.

Posebno se Mektić obrušio na Tužilaštvo BiH kazavši da njihov odgovor da je “formiran predmet” ne znači ništa.

“Ja sam raskrinkao da formiranje predmeta ne znači ništa. To je zaprimljena prijava i opačaćen predmet”, rekao je te dodao da je i protiv njega formiran predmet prema anonimnoj prijavi. On je kazao da je ta prijava objavljena već u medijima.

 

NV / NAP

Na vrh