Ministarstvo komunikacija BiH: Nisu prihvatljive promjene u Ugovoru o osnivanju Prometne zajednice

12. Jul 2017. | 15:52 | NV
jusko ismir nap

Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine upoznato je sa Zaključcima Vlade Republike Srpske od 11. 7. 2017. godine, a vezano za Ugovor o osnivanju Prometne zajednice jugoistočne Evrope.

Uzimajući u obzir nadležnosti propisane Ustavom Bosne i Hercegovine, drugi zaključak Vlade Republike Srpske u kojim se uvjetuje da prezentiranje stavova u okviru Sekretarijata Prometne zajednice obavljaju tri ministarstva po sistemu rotacije, nije prihvatljiv za Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, odnosno Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, jer su procedure već dogovorene sa zemljama zapadnog Balkana, koje su i potpisnice Ugovora.

Uzimajući u obzir da su odredbe Ugovora usaglašene sa svim zemljama potpisnicama, treći zaključak Vlade Republike Srpske, u kojem se traži preciznije definiranje Ugovora, kao i četvrti kojim se traži pribavljanje garancije da željezničke kompanije koje imaju dozvolu zemalja EU ili potpisnica Ugovora neće moći koristiti, odnosno imati pristup prometnoj infrastrukturi u Bosni i Hercegovini, nije prihvatljiv Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, odnosno Ministarstvu komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, ali ni Evropskoj komisiji koja je prethodno definirala odredbe Ugovora.

Dakle, Evropska komisija nije dala saglasnost za zahtjeve koje postavlja Vlada RS i već se izjasnila da ne prihvata promjene u već definiranom Ugovoru o Prometnoj zajednici koji su prihvatile sve zemlje zapadnog Balkana.

Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine naglašava potpunu opredijeljenost saradnje sa entitetskim ministarstvima u svim segmentima, ali isključivo u okvirima nadležnosti koje su propisane Ustavom Bosne i Hercegovine.

 

NV / NAP

Na vrh