Ministrica Dautbegović: Intenzivno ćemo raditi na programima profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom

26. Jul 2017. | 20:31 | NV
IMG_3697

Profesionalna rehabilitacija i zapošljavanje osoba s invaliditetom u Kantonu Sarajevo bila je tema današnjeg sastanka ministrice za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Amele Dautbegović i predstavnika Službe za zapošljavanje KS, ProReha Centra za profesionalnu reahbilitaciju i osposobljavanje osoba s invaliditetom i Saveza organizacija za podršku osobama s intelektualnim teškoćama Federacije BIH.

Kako je istaknuto, zajednička je intencija pomoći ovoj kategoriji našeg stanovništva kroz stvaranje boljih uvjeta za njihovo zapošljavanje, a time i implementacije UN Konvencije o pravima osoba s invaliditetom.

“U narednom periodu intenzivno ćemo raditi na programima profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja ove najranjivije i socijalno najosjetljivije kategorije stanovništva, odnosno njihove inkluzije u društvenu zajednicu na taj način. Sve planirane aktivnosti i obaveze biće definisane zajedničkim sporazumom koji ćemo uskoro potpisati”, naglasila je ministrica Dautbegović.

Dodala je da je Služba za zapošljavanje KS dobila zaduženje da sačini posebnu evidenciju svih nezaposlenih osoba s invaliditetom u Kantonu Sarajevo i to po dobnoj, polnoj i kvalifikacionoj strukturi.

 

NV

Na vrh