Ministrica vanjskih poslova Kraljevine Švedske Margot Wallstron s Izetbegovićem i Zvizdićem

5. May 2017. | 21:11 | NV
Izetbegović-Wallstrom1

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio ministricu vanjskih poslova Kraljevine Švedske Margot Wallström.

Na početku susreta član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je izrazio zahvalnost Švedskoj za dosadašnju podršku našoj zemlji, posebno na njenom putu ka Evropskoj uniji. Istakao je da je Bosna i Hercegovina, u kontekstu njenog reformskog puta i dobijanja kandidatskog statusa, opredijeljena za nastavak sprovođenje mjera iz Reformske agende.

Istakao je kako Bosna i Hercegovina ostvaruje napredak u mnogim segmentima, pa i u ekonomskom, što pokazuju pokazatelji o broju novozaposlenih. Izrazio je zadovoljstvo što Švedska podržava razvojne procese u BiH, posebno putem Švedske agencije za međunarodnu saradnju (SIDA), koja se realizuje u saradnji sa partnerima u našoj zemlji.

Ministrica Wallström je istakla da je Kraljevina Švedska zagovornica proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan i da snažno podržava Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka evropskim integracijama. Naglasila je kako su odnosi dvije zemlje prijateljski, od uspostavljanja diplomatskih odnosa prije 25 godina. Ministrica je izrazila spremnost da Švedska nastavi podržavati BiH i u narednom periodu, kako bi se BiH što prije uključila u porodicu evropskih zemalja.

Razgovarano je i o intenziviranju ekonomske saradnje, te većem učešću švedskih investitora u Bosni i Hercegovini.

Sastanku su prisustvovali Diana Čekić, savjetnica predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr. Mladena Ivanića i Tugomir Čuljak, savjetnik hrvatskog člana Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića.

 

Predsjedavajući Zvizdić i ministrica vanjskih poslova Wallstrom: Švedska zagovornik proširenja EU na Zapadni Balkan

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je danas, na radnom ručku u Sarajevu, s ministricom vanjskih poslova Kraljevine Švedske Margot Wallstron i upoznao je sa ciljevima Bosne i Hercegovine na putu ka Evropskoj uniji i NATO savezu, kao i sa aktuelnom ekonomskom i političkom situacijom u zemlji.

Rekao je da je Švedska prijatelj Bosne i Hercegovine i zahvalio se na kontinuiranoj podršci koju već 25 godina Kraljevina Švedska pruža Bosni i Hercegovini i našoj dijaspori koja živi u  toj zemlji.

Ministrica Wallstrom je rekla da je Kraljevina Švedska zagovornik proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan i da snažno podržava Bosnu i Hercegovinu na njenom evropskom putu, te da aktivno djeluje na bilateralnom i na multilateralnom planu.

Ona se interesirala i za stepen realizacije odgovora na Upitnik Evropske komisije. Istaknula je da je BiH visoko na listi prioriteta vanjske politike Kraljevine Švedske  i da se zalaže da BiH bude na agendi prioriteta i EU, što potvrđuje intenzitet posjeta i susreta u posljednje tri godine.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je pred BiH  mnogo konkretnog  posla, koji će administracija BiH i ostali akteri uspješno završiti i time otvoriti put ka statusu zvaničnog kandidata za članstvo u EU u prvom kvartalu sljedeće godine.

“U cilju zadržavanja pozitivnog momenta procesa evropskih integracija Bosne i Hercegovine, u kontekstu njenog reformskog puta i dobijanja kandidatskog statusa, opredjeljeni smo za nastavak provođenja mjera iz Reformske agende,” rekao je tokom susreta predsjedavajući Zvizdić.

Istaknuo je i da je jačanje regionalne saradnje jedan od prioriteta vanjske politike BiH. Naglasio je da je jedan od najuspješnijih regionalnih vidova saradnje – nordijski model i da razmjena iskustava može pomoći i zemljama u regionu u daljnjem unapređenju saradnje na svim nivoima.

Predsjedavajući Zvizdić i ministrica Wallstrom su se saglasili da postoji prostor za unapređenje ekonomske, razvojne i trgovinske saradnje.

Na sastanku je naglašeno da bi bilo značajno održavanje poslovnog foruma u Kraljevini Švedskoj na koji  bi došla delegaciju bh. privrednika koju bi predvodio predsjedavajući Zvizdić.

Zaključili su da dvije zemlje spaja i mnogobrojna bh dijaspora koja je odlično integrisana u švedsko društvo, čemu je u dobroj mjeri doprinio, prije nekoliko godina potpisani, Sporazum o dvojnom državljanstvu između BiH i Švedske.

Sastanku su prisustvovali ambasador Kraljevine Švedske u BiH Anders Hagelberg i šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark.

 

 

 NV

Na vrh