Mirko Šarović potpisao ugovor o vodosnabdijevanju Kantona Sarajevo vrijedan 25 miliona eura

11. May 2017. | 16:37 | NV
Mirko Sarovic

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović na Kipru je danas potpisao Ugovor o podršci vodosnabdijevanju Kantona Sarajevo, sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).

Realizacija projekta vrijednog 25 miliona eura počeće već narednih mjeseci, a odnosi se prije svega na radove na povećanju kapaciteta vodosnabdijevanja i rekonstrukciju dotrajale mreže koja je do sada uzrokovala velike gubitke vode i probleme građanima Kantona Sarajevo.

Tokom sastanka sa direktorom EBRD-a za Zapadni Balkan Holgerom Muentom i regionalnim direktorima za Zapadni Balkan dogovoren je završetak projekata za podršku komunalnim preduzećima u Banja Luci i Brčkom, a u naredne prioritete podrške EBRD-a uvršteno je i pitanje rješavanja otpadnih voda u Opštini Pale.

Ministar Šarović učestvuje kao guverner ispred Bosne i Hercegovine na 26. godišnjem sastanku Odbora guvernera na Kipru. Na skupu, na kome  učestvuje preko 70 ministara finansija i ekonomije iz cijelog svijeta, te 3000 poslovnih ljudi i biznismena iz najvećih svjetskih kompanija, ministar Šarović i direktor FIPA-e Gordan Milinić, uspješno su prezentovali potencijale Bosne i Hercegovine i mogućnosti ulaganja, u sklopu posebno organizovane konferencije posvećene investicionim ulaganjima u BiH.

Tokom održavanja skupa, dogovoreno je formiranje Investicionog odbora EBRD-a, sa sjedištem u Sarajevu, a koji će EBRD finansirati u cilju povećanja i podrške investiranju u Bosni i Hercegovini.

Inače, od zemlje sa veoma niskom stopom iskorištenosti fondova Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Bosna i Hercegovina od prošle godine bilježi značajna ulaganja i vraćanje povjerenja u ekonomiju.

Investicije EBRD-a u BiH prošle godine iznosile su 200 milona eura, blizu rekordnim ulaganjima, a sličan nivo investicija BiH očekuje i u 2017. godini, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

 

NV / NAP

Na vrh