MMF okončao posjetu: Bez zapošljavanja u javnu upravu, usvojiti akcize i analiza telekom operatera

17. Mar 2017. | 12:46 | NV
mmf(17)

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pod vodstvom Nadeem Ilahija, posjetila je Banja Luku i Sarajevo u periodu od 07. do 17. marta 2017. da bi vodila razgovore o nedavnim ekonomskim dešavanjima i politikama za prvi pregled u okviru Proširenog aranžmana sa Bosnom i Hercegovinom.

Misija je napravila ocjenu rezultata u pogledu programskih ciljeva postavljenih za kraj decembra 2016. godine te razgovarala o napretku na polju strukturalnih reformi. Misiju je ohrabrilo usvajanje razumnih budžeta entiteta i Institucija BiH za 2017., usvajanje zakona o bankama u oba entiteta, izmjena i dopuna zakona o porezu na dobit i agenciji za bankarstvo te ukidanje doprinosa za solidarnost u Republici Srpskoj.

Vlastima je, međutim, potrebno više vremena da finaliziraju otvorena pitanja kako bi ispunili nekoliko preostalih prethodnih mjera. Konkretno, misija očekuje da Parlamentarna skupština BiH usvoji povećanja akciza na gorivo i izmjene i dopune Zakona o osiguranju depozita, Vijeće ministara usvoji odluku o limitu na novo upošljavanje za 2017. u Institucijama BiH, Parlament FBiH usvoji izmjene i dopune Zakona o Agenciji za bankarstvo i da Vlada FBiH započne due diligence za BH Telecom i HT Mostar.

Istaknuto je da se Misija nada snažnom napretku u provođenju ovih politika u narednim danima, uključujući i od strane parlamenata, kako bi stvorili uslove da do kraja aprila 2017. godine Izvršni odbor MMF-a razmotri prvi pregled.

 

NV / nap.ba

Oznake: >

Na vrh