Mnogobrojni zvaničnici uputili čestitke povodom Kurban bajrama

31. Aug 2017. | 23:52 |
Bajram namaz

Povodom predstojećeg Kurban bajrama brojni zvaničnici iz BiH su uputili čestitike građanima BiH muslimanske vjeroispovijesti.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić je reis-ul-ulemi Islamske zajednice u BiH Huseinu ef. Kavazoviću i svim muslimanima u Bosni i Hercegovini uputio čestitku povodom Kurban-bajrama.

“Želim vam da nastupajuće dane Kurban-bajrama provedete u dobrom raspoloženju, zdravlju i sreći u krugu Vaših najbližih i s njima podijelite radosti ovog praznika. Također, želim i svim muslimanima, u ime Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine i svoje ime, čestitati Kurban-bajram.

Ovaj praznik, koji simbolizira žrtvovanje, nam je dodatna prilika da dokažemo kako smo spremni žrtvovati sebe, zarad međusobnog poštovanja i opšteg dobra svih nas. Živeći u tom duhu, čineći dobra djela i pomažući one kojima je naša pomoć najpotrebnija, šaljemo poruke mira, prijateljstva i suživota.

Bajram šerif mubarek olsun”, navodi se u čestitci predsjednika SDP BiH.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić čestitao je Kurban-bajram poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću, muftijama, imamima i svim muslimanima u BiH, sa želјom da ga provedu u miru i sreći.

“Praznici su vrijeme radosti i veselјa u domovima vjernika. Uvjeren sam da će tradicionalna simbolika praznika pokrenuti lјude na toleranciju i razumijevanje, s cilјem mirnog i prosperitetnog zajedničkog života. Svim vjernicima islamske vjere želim srećan i radostan Kurban-bajram”, poručio je Ivanić.

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko muslimanima u BiH i dijaspori uputio je čestitku povodom velikog praznika.

“Neka i ovaj Bajram doprinese učvršćivanju i oplemenjivanju porodičnih, prijateljskih i komšijskih veza i neka nas sve zajedno podsjeti na univerzalne i trajne poruke Kurban bajrama o zajedništvu, o spremnosti na žrtvu radi općeg dobra, o brizi za siromašne i nemoćne, o međusobnoj solidarnosti i poštovanju. Bajram šerif mubarek olsun”, navedeno je u čestitki ministra Ismira Juska.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović i Predsjedavajući Gradskog vijeća Aleksandar Vujadinović također su uputili čestitku u povodu islamskog praznika.

“Povodom predstojećeg Kurban bajrama upućujemo čestitke svim sugrađankama i sugrađanima islamske vjeroispovijesti, uz želje da praznik provedu u miru, zdravlju, sreći, blagostanju i veselju sa svojim najmilijim.”

Predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić, dopredsjedavajući Sabahudin Delalić i Sejo Bukva, premijer Elmedin Konaković, zastupnici u Skupštini i ministri u Vladi Kantona Sarajevo uputili su čestitku sljedećeg sadržaja:

“Iskreno vam čestitamo Kurbanski bajram uz najsrdačnije želje da nastupajuće blagdane provedete u dobrom zdravlju i raspoloženju u krugu vaših najbližih te da sa njima podijelite radosti koje oni nose. Kurban bajram je praznik darivanja i solidarnosti sa drugima, pa je i ovo prilika da ga ispunimo dobrim djelima”, stoji u bajramskoj čestitci KS-a.

“Muslimanima u BiH i dijaspori Krug 99 upućuje najiskrenije čestitke povodom Kurban Bajrama sa željema da ga provedu u porodičnoj i ličnoj sreći, komšijskom razumijevanju i prijateljskom uvažavanju. Bez ideala žrtvovanja za vlastita uvjerenja i svjetonazor i odricanja za porodicu i bližnje, bez spremnosti na žrtvu radi Domovine kao i harmonije u društvu, bez žrve praštanja i pomirenja, nema ni potpunog razloga i smisla ljudskog postojanja. Duhovno očišćenje stečeno prinošenjem žrtve neka osnaži osobnu i narodnu volju na suzbijanju bezrazložnih neprijateljstva i potaknu odlučnost suočenja sa neprijateljima naše postojbine, za mir i ljudsku solidarnost, za otpornost na laži propagande i poticaje smutnji radi proizvodnje defetizma i nepovjerenja u izgradnji naše društvene zajednice i države.”

Bajramsku čestitku poslao je i kandidat za člana Predsjedništva na Općim izborima 2018. godine Jerko Ivanković Lijanović.

“Svim muslimanima u Bosni i Hercegovini i širom svijeta od srca želim da naredne dane Bajrama provedu u zdravlju i sreći okruženi svojim najdražima. Svima onima koji su trbuhom za kruhom morali napustiti svoja rodna mjesta i koji će i ovaj Bajram, kao i sve druge praznike i njima bitne dane dočekati sa svojim najbližim jedino putem društvenih mreža, želim da se u budućnosti, nakon što napravimo zajedničkim snagama željno očekivane i neophodne promjene, promjeni i takvo stanje i da se svi koji žele, vrate u svoje domove i svoje rodne grude gdje će sve lijepe trenutke dočekivati uz svoje najdraže. Bajram šerif mubarek olsun”, poručio je Jerko Ivanković Lijanović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović uputio čestitku reisu-l-ulemi Huseinu Kavazoviću i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti povodom Kurban- bajrama.

“Vama lično i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti čestitam blagdan Kurban-bajrama, sa željom da ga provedete u miru i blagostanju. Ovaj najznačajniji islamski blagdan neka nas podstakne da, radi boljega i sretnijega života, izgrađujemo i jačamo međusobno povjerenje, toleranciju, razumijevanje i poštovanje drugog i drukčijeg. Želim vam čestit i radostan predstojeći Bajram”, poručio je Čović.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio čestitku povodom Kurban-bajrama.

“Neka nam radost Bajrama oplemeni dušu i upotpuni našu vjeru, ojača jedinstvo i učvrsti međusobno povjerenje. U ovim svečanim danima posebno iskažimo našu brigu i solidarnost prema našoj braći i sestrama, prema našim komšijama kojima je pomoć najpotrebnija. Svim muslimanima u Bosni i Hercegovini, dijaspori i Sandžaku upućujem najiskrenije čestitke, sa željom da predstojeće bajramske dane obilježimo slogom, mirom i napretkom. Bajram šerif mubarek olsun”, napisao je Izetbegović.

“Povodom nastupajućeg Kurban Bajrama, svim Bošnjacima, muslimanima u Bosni i Hercegovini i inostranstvu, u ime Stranke za BiH i u svoje lično ime, upućujem najiskrenije čestitke uz želju da ove mubarek dane provedete u zdravlju, rahatluku i porodičnoj sreći. Bajram Šerif Mubarek Olsun”, napisao je Amer Jerlagić  predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu.

 

NV / NAP

Na vrh