Modra rijeka: Pjesme iz naših krajeva u Australiji

25. Sep 2017. | 23:13 | NV
Modra rijeka-proslava

Bosanskohercegovački ženski hor “Modra rijeka”, koji djeluje u Sydneyu, a spada u red značajnih promotora muzičke i kulturne tradicije Bosne i Hercegovine, koncertom u Town Hall Glebe Sydney obilježio je 20. godina postojanja i uspješnog djelovanja.

Pod vođstvom muzičke direktorice Slađane Hodžić, slavljeničko veče je otvoreno pjesmom “Dobra vam noć prijatelji”, a proteklo je u izvanrednoj atmosferi izvedbom sevdalinki, kancona, dalmatinskih pjesama. Tokom koncerta, podršku članicama je pružio i na sceni im se pridružio i hor “Sevdalinka” iz Melbournea.

Voditelj programa proslave je bila Kym Vercoe, autorica scenarija i glumica u filmu Jasmile Žbanić “Za one koji ne mogu da govore”, ali i velika prijateljica BiH.

Članice hora “Modra rijeka” ugostile su Đemilu Talić- Gabriel, počasnu konzulicu BiH za regiju Novi Južni Vels sa suprugom Chrisom, a ona im je uručila mali poklon uz izraze zahvalnosti na promociji kulture Bosne i Hercegovine u Australiji, te im poručila da budu ponosne na prošlost i poželjela im puno muzičkih uspjeha u budućnosti.

Članice hora “Modra rijeka” su većinom izbjeglice koje su u Australiju došle iz BiH, ali i ostalih zemalja bivše države. Različitih su godina, porijekla, religije i obrazovanja, a hor za njih predstavlja mnogo više od pjevanja. To je način da kroz muziku i druženje članice zaliječe svoje rane i ratne traume, ali i da daleko od domovine pokažu i dočaraju svu ljepotu kulturnog blaga koje predstavlja sevdalinka i horska muzika zemlje njihovog porijekla.

 

NV

Na vrh