Mogherini: BiH je već dio Evrope, cilj je stabilnost, sigurnost, regionalna saradnja

4. Mar 2017. | 20:00 | NV
zvizdic(53)

Nakon sastanka u Predsjedništvu BiH visoka predstavnica Evropske unije (EU) za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, sastala se danas i s čelnicima Vijeća ministara BiH, predsjedavajućim Denisom Zvizdićem, ministrom vanjskih poslova Igorom Crnadkom, ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirkom Šarovićem, kao i ministrom finansija i trezora Vjekoslavom Bevandom, piše Patria.

Sastancima je prisustvovao i specijalni predstavnik EU Lars Gunnar Wigemark. Nakon sastanka Zvizdić i Mogherini obratili su se medijima.

Mogherini je kazala da je BiH ostvarila napredaj a da cilj ostaju stabilnost, sigurnost, ekonomske prilike, regionalna saradnja.

“Ne može se reći evropski put BiH jer ste vi već dio Evrope, govorimo o perspektivi da postanete članica Evropske unije. Ostaje da radimo dalje na tom procesu i možete računati na mene i na sve naše institucije”, kazala je Mogherini.

Zvizdić je rekao da je BiH napravila progresivan iskorak, pogotovo u posljednjih 20 mjeseci, i misli da je to EU prepoznala. 

“Dalja integracija u EU zavisi od nas. Prema zadnjim anketama više od 78 posto građana BiH se opredijelilo za EU što govori o velikoj spremnosti BiH u njenom putu ka euroatlanskim integracijama.”

On je dodao da mir mora biti imperativ djelovanja zvaničnika države.

Mogherini je rekla da se prije dvije godine sjeća skepticizma u smislu napretka BiH ka EU i želje građana da se pridruže EU i njihovog osjećaja pripadnosti Evropi.

“Dvije godine nakon toga, država je napravila impresivne korake ka EU. Pojedini koraci se pretvaraju u trendove, ali neki od njih još uvijek ne utječu na živote građana, ali bitno je nastaviti ih. O ovome smo razgovarali danas, a i nastavit ćemo razgovarati u narednim sedmicama.”

Dodala je da je uvjerena da lideri u BiH mogu prevazići probleme te donijeti blagodat građanima.

NV / nap.ba

Na vrh