Mogherini: Evropska unija želi očuvati sporazum o iranskom nuklearnom programu

21. Sep 2017. | 22:28 | NV
Federica-Mogherini-014

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini izjavila je da su se sve strane u sporazumu o iranskom nuklearnom programu saglasile da se dogovor sprovodi po planu, a da bi trebalo da se o pritužbama SAD o drugim postupcima Irana razgovara van konteksta tog sporazuma.

Nakon sastanka u New Yorku sa učesnicima sporazuma iz 2015. godine, Mogherini je rekla novinarima da sporazum “funkcioniše i da koristi svojoj namjeni”.

Federica Mogherini je kazala da je očuvanje sporazuma značajno u, kako je navela, kritičnom vremenu u svijetu.

Ona nije navela da li će SAD istupiti iz sporazuma, ali je istakla da je EU posvećena poštovanju tog dogovora.

Sastanku u sjedištu UN u New Yorku prisustvovali su i američki državni sekretar Rex Tillerson i šef iranske diplomatije Mohammad Javad Zarif.

Tillerson je rekao da se Iran “tehnički pridržava” sporazuma o nuklearnom programu, ali da sporazum ne ispunjava očekivanja u smislu uklanjanja “ozbiljne prijetnje” u tom regionu.

On je potvrdio da je američki predsjednik Donald Trump donio odluku da li da povuče SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom, ali da ne želi da kaže šta je odlučio.

Američki državni sekretar je rekao i da je premijerka Velike Britanije zatražila od Trumpa da joj saopšti odluku, ali je on rekao “ne”.

Predsjednik Irana Hassan Rouhani izjavio je sinoć da će njegova država “odlučno reagovati” na bilo kakvo kršenje sporazuma o nuklearnom programu, dodajući da je “neznalačka, apsurdna i omalovažavajuća retorika” američkog predsjednika Donalda Trumpa o Iranu nedostojna Ujedinjenih nacija.

“Bila bi velika šteta ako ovaj sporazum unište ohole novopridošlice u svijetu politike”, rekao je Rouhani u debati Generalne skupštine UN, aludirajući na Trumpovu administraciju.

Trump je u utorak u UN nazvao nuklearni sporazum s Iranom “sramotom” za SAD i rekao da vlada Irana “maskira korumpiranu diktaturu lažnim prividom demokratije” i nemilosrdno vrši represiju nad svojim građanima.

Iran i šest svjetskih sila (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka) postigli su u julu 2015. godine sporazum kojim se ograničava iranski nuklearni program u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija toj zemlji.

 

NV / Beta

Na vrh