Mogherini zabrinuta, May i Merkel ne podržavaju Trumpovu odluku o Jerusalemu

7. Dec 2017. | 18:12 | NV
47770

Šefica diplomatije EU Federica Mogherini izrazila je danas u ime tog bloka zemalja “ozbiljnu zabrinutost” poslije odluke predsednika SAD Donalda Trumpa da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela.

“Evropska unija izražava ozbiljnu zabrinutost zbog današnjeg saopštenja predsjednika SAD Donalda Trumpa o Jerusalemu i posljedicama koje to može imati na izglede za mir”, navela je Mogherini u saopštenju.

Britanska premijerka Theresa May izjavila je da se Velika Britanija ne slaže s Trumpovom odlukom da prizna Jerusalem kao prijestonicu Izraela.

“Ne slažemo se s odlukom SAD da preseli svoju ambasadu u Jerusalem i da prizna Jeruslem kao izraelski glavni grad prije sporazuma o konačnom statusu”, navela je May u saopštenju, dodavši da takva odluka neće doprinjeti izgledima za mir u regionu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je danas da njena Vlada ne podržava odluku Trumpa jer o “statusu Jerusalema može da se pregovara jedino kao o dijelu rješenja (izraelsko-palestinskog konflikta) po modelu dvije države”. Taj stav je prenio kancelarkin portparol.

Merkel je time mislila na rješenje decenijskog sukoba Izraela i Palestinaca po modelu dvije države, odnosno na stvaranje nezavisne Palestine uz jevrejsku državu.

Palestinci planiraju da njihova država obuhvati Zapadnu obalu i pojas Gaze, a da glavni grad bude istočni Jerusalem koji je Izrael okupirao u ratu 1967. godine i kasnije anektirao.
 

NV / Beta

Na vrh