Moore: Bosanski jezik nije nastao poslije rata, on postoji već stoljećima

1. Aug 2017. | 15:29 | NV
moore(3)

Šef misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore posjetio je dans Banja Luku gdje se sastao s predsjednikom PDP-a Borislavom Borenovićem, piše agencija Patria.

Moore je prilikom posjete Banja Luci istakao kako je nedopustivo osporavanje bošnjačkoj djeci u Republici Srpskoj da uče bosanski jezik.

“U RS postoji diskriminacija u obrazovanju prema bošnjačkoj djeci, kao što postoje i problemi u Federaciji BiH, dvije škole pod jednim krovom. Decenijama je praksa da se jezik bošnjačkog naroda zove bosanski jezik, to možete pronaći u Franjevačkom samostanu u Fojnici, gdje postoji Rječnik bosanskog jezika iz 18. stoljeća. Bosanski jezik nije neki izum nakon posljednjeg rata, nego nešto što postoji već stoljećima”, kazao je Moore nakon sastanka s Borenovićem.

Moore je podsjetio i kako je prošla Vlada Republike Srpske dozvoljavala bošnjačkoj djeci da im u đačkim knjižicama piše bosanski jezik, te da ne shvata zašto se sada promijenila ta praksa.

“Praksa je bila u bivšoj vladi u pojedinim općinama i gradovima, Zvorniku, Srebrenici i Prijedoru da se u knjižicama piše bosanski jezik. Iz meni nepoznatih razloga sadašnja vlast i Pedagoški zavod RS su prije dvije godine riješili uvesti novu politiku, ja nemam problem s tim, to jeste odredba u Ustavu RS, ali treba ljudima dati da svoj jezik nazivaju kako oni hoće, a Bošnjaci kažu da je njihov jezik bosanski, to je međunarodni princip”, poručio je Moore.

Branislav Borenović je istakao kako se ne slaže s Mooreom, jer Ustav RS-a ne poznaje bosanski jezik, već samo jezik bošnjačkog naroda.

“Ustav RS je propisao da je to jezik bošnjačkog naroda, a to je za nas vrhovni dokument kojeg se mi pridržavamo, tako da razumijem Ministarstvo prosvjete RS koje je svoj stav izrazilo u skladu s Ustavom RS. Mi se o nekim pitanjima nećemo uvijek složiti, a postoji mnogo važnijih tema u RS i BiH, tako da mislim da je pitanje jezika previše ispolitizovano, da je ušlo u sferu teške politike pa se čak prije nekoliko godina previše insistiralo na nečemu što je dovelo do ovako različitih stavova i tumačenja odrednica kada je riječ o jeziku u RS i BiH, svako ima pravo na svoje tumačenje”, rekao je Borenović.

Jedno od pitanja novinara nakon sastanka bilo je i da li će se izbor delegata u Dom naroda vršiti prema popisu stanovništva iz 1991. ili 2013. godine, na što je Moore odgovorio da će se naći neko rješenje, ali da sigurno neće doći u pitanje održavanje Općih izbora 2018. godine.

 

NV / NAP

Na vrh