Moskva oštro kritikuje Pencea zbog izjava o politici Rusije na Balkanu: Vi ste ti koji se uplićete u poslove drugih

5. Aug 2017. | 12:05 | NV
lavrov

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova oštro je kritikovalo izjave potpredesjednika SAD Mikea Pencea tokom posjete Podgorici, zbog ponovnih “antiruskih stavova” i “plašenja lidera zapadnobalkanskih država mitskom ‘ruskom prijetnjom’, i optužbama na račun Rusije o pokušajima mjenjanja granica silom”.

“Moramo sa žaljenjem da konstatujemo da Wasington pada sve dublje prema primitivnim ideološkim stereotipima iz vremena ‘hladnog rata’, koji su potpuno odvojeni od realnosti”, navodi se u saoštenju Ministarstva.

U dokumentu se navodi da nametanje balkanskim državama “otvoreno destruktivnog izbora” između Zapada i Rusije neizbježno vodi ka rastu napetosti na evropskom kontinentu, destabilizuje situaciju u regionu i u pojedinim državama.

“Pri tom se aktivno forsira teza o navodno bezalternativnom ulasku cijele Jugoistočne Evrope u NATO, guraju se projekti zasnovani na nezdravoj konkurenciji i koji su u suprotnosti sa zdravom logikom”, navodi se u saopštenju.

Rusko Ministarstvo kaže da je upravo Amerika sa svojim saveznicima 1999. godine “grubo narušila međunarodno pravo, nelegitimno primjenjujući silu u cilju odvajanja Kosova od Srbije”.

U saopštenju se navodi i da je “pod jakim pritiskom Washingtona Podgorica stupila u NATO, uprkos mišljenju većine stanovnika Crne Gore”.

“SAD su zajedno sa EU bez stida ignorisale volju birača Makedonije, ne dozvoljavajući partiji koja je pobjedila na izborima 11. decembra prošle godine da formira Vladu. I ko se miješa u unutrašnje stvari i primenjuje silu na Balkanu Moskva ili Washington?”, navodi se u saopštenju.

Rusko Ministarstvo je također pozvalo Washington da prestane da ocrnjuje Rusiju.

Pence je 2. avgusta optužio Rusiju da je pokušala da “podijeli region”, da “podrije integracione procese” i da “iscrta nove granice silom”. “Rusija nastavlja da isrcrtava nove granice silom. Na Zapadnom Balkanu Rusija je nastojala da destabilizuje region, podrije demokartiju… Namjere Rusije su bile jasne kada su moskvoski agenti u Crnoj Gori pokušali da poremete izbore, napadnu parlament i ubiju premijera i tako odvrate crnogorski narod od ulaska u NATO”, kazao je Pence na samitu lidera zemalja članica Jadranske povelje u Podgorici.

 

NV / Beta

Na vrh