Moskva preporučila SAD da smanji broj diplomata u Rusiji: Agresivni ste i krijete se iza svoje “izuzetnosti”

28. Jul 2017. | 19:53 | NV
41822

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je saopštilo da je Washingtonu preporučeno da do septembra smanji broj svojih diplomata u Rusiji na 455, što je broj ruskih diplomata koji borave u SAD, prenosi agencija RIA Novosti.

“U slučaju novih jednostranih akcija američkih vlasti protiv ruskih diplomata u SAD uslijediće recipročni odgovor”, navodi se u saopštenju, dan nakon usvajanja zakona o sankcijama Rusiji u Senatu SAD. Taj zakon je Rusija nazvala “ucjenom, usmjerenom na ograničenje saradnje inostranih partnera sa Rusijom”, koja će nanijeti štetu mnogim državama i kompanijama.

U saopštenju se navodi da američki zakon koristi političke instrumente da bi “stvorio nefer prednosti za SAD u globalnoj ekonomiji”.

“Ovo još jednom potvrđuje agresivnost SAD u međunarodnim odnosima. Krijući se iza svoje ‘izuzetnosti’, SAD do krajnosti ignorišu stavove i interese drugih država”, navelo je rusko ministrastvo.

Također, američka ambasada od augusta neće moći da koristi nekoliko objekata u Moskvi. Ministarstvo je navelo da Rusija zadržava pravo da primjeni i druge mjere koje mogu štetiti interesima SAD.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je potvrdio da je predsjednik Vladimir Putin odobrio saopštenje ministarstva. U Gornjem domu ruskog parlamenta je ocjenjeno da je ruski odgovor “zakonit i adekvatan”.

Senat SAD je jučer usvojio zakon o sankcijama Rusiji, Iranu i Sjevernoj Koreji. On će stupiti na snagu kada ga potpiše predsednik Donald Trump, koji ima pravo veta ali je malo vjerovatno da će to pravo iskoristiti.

 

NV / Beta

Na vrh