Moskva protiv povlačenja NATO snaga iz Afganistana

10. Feb 2017. | 08:17 | NV
af-area

Povlačenje stranih jedinica iz Afganistana imalo bi nepredvidive posljedice na vojnu situaciju u toj zemlji, dok se afganistanske snage jedva suprostavljaju džihadistima, ocijenio je u četvrtak jedan ruski visoki dužnosnik, piše Hina, a prenose regionalni mediji.

“Nije idealno vrijeme za povlačenje stranih vojnika iz Afagnistana, uključujući i američke vojnike”, rekao je Zamir Kaboulov, specijalni predstavnik Kremlja za Afganistan, prenosi državna agencija TASS.

“Sigurnosno stanje u zemlji se pogoršava i afganistanske snage se ne mogu same braniti”, nastavio ja Kaboulov.

On je dodao da bi u sadašnjoj situaciji “nagli odlazak stranih vojnika imao nepredvidive posljedice i uništio mali napredak postignut posljednjih godina”, dodao je.

Rusiju zabrinjava napredak talibana i ISIL-a u Afganistanu, zemlji koja graniči s najviše bivših sovjetskih republika središnje Azije koje Moskva smatra dijelom svoje sfere utjecaja.

“Ukupan broj ekstremista koji se nalaze na sjeveru Afganistana je oko 15.000. Postoji opasnost da se ti borci pokušaju proširiti na teritorij susjednih zemalja Centralne Azije, nastavio je Kaboulov.

Ti komentari stižu dok je američki general John Nicholson ocijenio u čevrtak da snagama NATO-a u Afganistanu nedostaje nekoliko hiljada ljudi kako bi mogli ispuniti misiju podrške afganistanskim snagama.

Kaboulov je ponovio u četvrtak da je Rusija spremna sarađivati s Washingtonom i zemljama članicama NATO-a u Afganistanu.

Moskva je u utorak najavila da će se sredinom ovoga mjeseca održati međunarodni sastanak o Afganistanu s predstavnicima zemalja regije, ali bez predstavnika Zapada.

 

NV / foto countryreports.org

Na vrh