Mračna prošlost: Nakon Draže Mihailovića Srbija rehabilituje i narodnog neprijatelja Milana Nedića

20. Feb 2017. | 13:11 | NV
milan(5)

U Višem sudu u Beogradu za danas je zakazan nastavak procesa po zahtjevu za rehabilitaciju srpskog premijera za vrijeme okupacije u Drugom svjetskom ratu Milana Nedića, javljaju srbijanski mediji, prenosi Patria.

Sud je u periodu od posljednjeg ročišta koje je održano u novembru donio rješenje kojim je odbio zahtjev Saveza jevrejskih opština Srbije i Jevrejske opštine Beograda da učestvuje u postupku rehabilitacije u svojstvu umješača.

Na to rješenje postoji pravo žalbe Apelacionom sudu u roku od 15 dana, ali još nije poznato da li su se jevrejske opštine žalile.

Inače, Viši sud je u svojoj odluci ukazao da je postupak rehabilitacije vanparnični postupak, odnosno u njemu nema spora između dvije strane te da jevrejske zajednice ne mogu učestvovati u ovom postupku jer ne postoji stranka “protivnik” predlagača rehabilitacije kojoj bi oni mogli da se pridruže, kao i jer te opštine imaju suprotan interes od predlagača

Slična situacija sa zainteresovanim umješačima, protivnicima rehabilitacije, dogodila se i u toku procesa za rehabilitovanje Dragoljuba Draže Mihailovića, kada je Apelacioni sud pravosnažno odlučio da SUBNOR kao i neka druga udruženjima koja su se protivila rehabilitovanju, nemaju pravo učešća u postupku.

Kada je u pitanju učešće tužilaštva, ono u ovom slučaju nema pravo da se uključi u postupak s obzirom da se postupak vodi po Zakonu o rehabilitaciji iz 2006. godine koji postupak sktrikno označava kao “jednostranački”.

Zakonom o rehabilitaciji iz 2011. omogućeno je da se tužilaštvo ukoliko se protivi rehabilitaciji, uključi u postupak koji na taj način postaje “dvostranački postupak”.

Tanjugu je u beogradskom Višem javnom tužilaštvu potvrđeno da je tužilaštvo nedavno izvršilo uvid u spise Nedićevog predmeta, i potom ih proslijedilo na mišljenje Apelacionom tužilaštvu, koje je potvrdilo da po zakonu tužilac ne može da se miješa u ovaj postupak.

Nedićevi potomci zatražili su od suda da poništi Uredbu Vlade FNRJ kojom je Milan Nedeć proglašen za narodnog neprijatelja i na osnovu koje su mu oduzeta građanska i imovinska prava, odnosno da ga rehabilituje.

Milan Nedić nikada nije bio osuđen, niti je protiv njega podignuta optužnica. Navodno je u pritvoru izvršio samoubistvo, a nikada nije objavljeno gde je sahranjen.

Postupak po zahtjevu za rehabilitaciju izazvao je negodovanja u javnosti, budući da jedan dio građana smatra da je Nedić zločinac i da sud treba da odbije rehabilitaciju.

NV / nap.ba

Na vrh