Muallem: Damask spreman da razgovara o autonomiji sa sirijskim Kurdima

26. Sep 2017. | 21:42 | NV
51938

Damask je spreman da razgovara o “autonomiji” sa sirijskim Kurdima, izjavio je sirijski ministar vanjskih poslova Walid MualJem, ali je odlučno odbacio referendum o nezavisnosti poput onoga koji su organizovali Kurdi u Iraku. Ovo je prvi put da je jedan zvaničnik sirijske vlade rekao da je Damask otvoren za ideju autonomije Kurda.

Kurdi čine 15 posto stanovništva Sirije i na početku rata u toj državi 2011. godine uspostavili su poluautonomnu administraciju na teritorijama koje kontrolišu.

Sirijski Kurdi “žele oblik autonomije u okviru Sirijske Arapske Republike”, rekao je Muallem i dodao da se “o tom pitanju može pregovarati i da može biti predmet dijaloga”.

“Kada budemo pobjedili Islamsku državu, možemo da sjednemo sa našom sirijskom braćom i da se dogovorimo o formuli za budućnost”, rekao je sirijski zvaničnik u intervjuu za RT, prenijela je danas agencija Sana.

Povodom jučer održanog referenduma o nezavisnosti iračkog Kurdistana, Muallem je rekao da je u pitanju “separatistički referendum”.

“To je za nas potpuno neprihvatljivo. Mi podržavamo jedinstvo Iraka”, rekao je Muallem.

Glasanje u provincijama iračkog Kurdistana i na spornim teritorijama na koje polažu pravo i Bagdad i kurdske vlasti održano je uprkos upozorenjima Bagdada, ali i Ujedinjenih nacija, SAD, Turske i Irana da će referendum izazvati tenzije u regionu i da će skrenuti pažnju s borbe protiv ISIL-a.

 

NV / Beta

Na vrh