Muftija Ljevakovć: Cilj je bio da se Bošnjaci zastraše, napad na imama je napad na cijelu Islamsku zajednicu

21. Sep 2017. | 16:47 | NV
IMG_8181

Muftija sarajevski i fetva-i-emin Islamske zajednice u BiH prof. dr. Enes ef. Ljevaković posjetio je danas porodicu imama Mustafe ef. Pašića u mjestu Duhri kod Kiseljaka kojem je u noći sa srijede na četvrtak, dok se obilježavao dolazak Nove 1439. hidžretske godne, zapaljeno vozilo u dvorištu porodične kuće.

U izjavi za INS ef. Ljevaković je kazao da je ovo jedan od najozbiljnijih incidenata u Kiseljaku u poratnom peridu. Posebno je, dodao je, uznemirujuće da se dogodio na početku Nove hidžretske godine.

Iako zvanični izvještaj još nije dostupan, kazao je muftija Ljevaković, očito je da je požar pometnut, i to na nekoliko mjesta na vozilu, što potvrđuju i očevici.

Što je posebno strašno, požar se dogodio u blizini mjesta gdje spavaju imamova djeca i prava je sreća da nije došlo do zapaljenja kuće i, ne daj Bože, tragedije.

“Bez obzira na to ko je počinilac i koji su motivi, ovo je jedan ozbiljan incident koji je unio uznemirenje u džemat i među Bošnjake u Kiseljaku, jer ovo nije prvi incident u tom kraju. Mi ne znamo dok se ne okonča istraga, ko je počinitelj, niti s kojim motivima je ovo uradio, ali u svakom slučaju smatramo da ovaj događaj unosi nemir i zabrinjava. Zahtijevijamo od istražnih organa da čim prije završe ovu istragu i otkriju počinitelja. Vjerovatno je bio cilj da se zastraše Bošnjaci, jer je napad na imama ujedno napad na cijeli džemat i kompletnu Islamsku zajednicu. Nadamo se da se Bošnjaci Kiseljaka neće dati zaplašiti, niti isprovocirati, da će nastaviti živjeti normalno. Želimo da svi u Kiseljaku i u cijeloj BiH žive normalno i u miru, jer to je naše pravo”, kaže muftija Ljevaković za INS.

Očekuje da policijski organi, naglasio je, rede svoj posao kao treba.

“Ovo je apel na državne organe da očuvaju mir i garantiraju mir svim ljudima. Kako bi svi građani u miru mogli da uživaju vjerske i nacionalne slobode. Ovo je prilika i za one koji se često pozivaju na ugrožena nacionalna prava da dođu i u Kiseljak i da, također, tamo govore o ljudskim i nacionalnim pravima”, poručio je Ljevaković, prenosi INS.

 

NV / INS

Na vrh