Mugabe koji ima 93 godine poručio da još ne umire i da će vladati do svoje 100. godine

29. Jul 2017. | 21:41 | NV
35619

Predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe koji ima 93 godine, pokušao je danas da uvjeri građane o svom zdravlju poslije nekoliko putovanja u Singapur na ljekarske preglede, rekavši da “još ne umire”.

“Priča se da predsjednik odlazi. Ne idem nigdje. Priča se da predsjednik umire. Ja ne umirem”, rekao je Mugabe na skupu svojih pristalica.

Prva dama Zimbabvea Grace Mugabe prvi put je prije dva dana javno pozvala svog 93-godišnjeg supruga Roberta Mugabea da imenuje nasljednika.

Mugabe, koji je danas govorio više od sat vremena, teže hoda i ponekad zadrijema na sastancima.

Uprkos glasinama o lošem zdravlju i odlasku na, kako kaže rutinske ljekarske kontrole u Aziji, Mugabe je rekao da ne razmišlja o penziji. U nekoliko navrata je rekao da planira da vlada do 100. godine.

Predsjednik Zimbavea, koji je rođen 21. februara 1924. godine, bio je predsjednik vlade od 1980. do 1987. godine, a od 1987. godine je šef države.

Kontroverznog predsjednika, nacionalnog heroja oslobađanja Zimbabvea od kolonijalne vladavine, optužuju za nasilno gušenje opozicije i uništavanje zemlje. Poznat je i po zapaljivim uvredama upućenim Zapadu, svojim protivnicima i novinarima.

Mugabe je zbog svog načina vladanja i odgovornosti za stanje u Zimbabveu kojim vlada čvrstom rukom, od 2002. na meti evropskih i američkih sankcija.

 

NV / Beta

Na vrh