Munira Subašić se obratila Aung Suu Kyi: Zaustavite progon naroda Rohinja

13. Sep 2017. | 21:31 | NV
munira(5)

Munira Subašić, Predsjednica Udruženja Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa, obratila se dramatičnim pismom Aung San Suu Kyi, premijerki Mijanmara, povodom progona i masovnih likvidacija naroda Rohinja.

“Obraćam Vam se kao majka Srebrenice i borac za istinu i pravdu, te kao žena koja je izgubila više od 22 člana porodice tokom genocida počinjenog u Srebrenici, Bosni i Hercegovini. Obraćam Vam se u ime pravde i u nadi da ćete moj apel shvatiti kao krik majke koja ne želi da nijedno dijete bude ubijeno samo zato što se zove drugačije i pripada drugoj vjeri.

Vjerujem da ste upoznati sa ratom u Bosni i Hercegovini tokom 1992.-1995. i genocidom u Srebrenici, te da ste vidjeli slike ubijenih i progone nevinih, posebno žena i djece. Ja ne samo da se svaki dan sjećam te patnje, već sam je preživjela i vjerujem da sam ostala živa da bih tražila istinu i pravdu za žrtve. Ovih zadnjih sedmica te slike su mi opet postale svakodnevne noćne more jer u Vašoj zemlji trenutno se progone i ubijaju nevini ljudi, Rohingya muslimani. Njihova patnja i bol koja prodire kroz naše TV ekrane je neopisiva za nas koji smo kroz isto prošli, direktno nas ubada u naše rane.

Vi, kao majka i dobitnik Nobelove nagrade, bi trebali znati da svaki život, a posebno dječiji, je vrijedan borbe bez političkih poena i odobrenja političke stranke. Vaš glas je bio glasan za demokratsku borbu svoje države, danas bi trebao biti glasniji protiv progona, ubijanja, etničkog čišćenja i genocida nad Rohingya muslimanima. Apelujem da uradite sve u Vašoj moći da se progon i ubijanje nevinih ljudi zaustavi, omogućite im mir i slobodu da žive kao Vaši sugrađani. Vrijeme je da opravdate svoju Nobelovu nagradu, jer u takvim vremenima čovjek se ocijeni za svoja dobra djela, principe i uvjerenja, ne tokom vremena mira.

Apelujem i na Vašu vladu i međunarodnu zajednicu da spriječe ubijanje i patnju Rohingya muslimana. Ne smijemo dozvoliti da čovječanstvu rušimo i ovo malo dostojanstva što mu je ostalo. S teškim srcem”, piše na kraju pisma Munira Subašić.

Ovo je pismo bilo poziv sa mjesta zločina genocida u Srebrenici na buđenje savjesti pred tragedijom naroda Rohinja.

 

NV / NAP

Na vrh