Muqtada Al-Sadr pozvao Saudijsku Arabiju da okonča rat u Jemenu i da ide ratovati protiv Izraela

8. Dec 2017. | 09:33 | NV
sadr

Irački šiitski lider Muqtada Al-Sadr pozvao je Saudijsku Arabiju da okonča rat u Jemenu te da se u Palestini počne boriti protiv Izraela, nakon što je američki predsjednik Donald Trump priznao Jerusalem kao glavni grad Izraela.

On je poručio Izraelu da sada iračke snage preko Sirije mogu napasati Izreal u svakom trenutku.

“Podsjetiću Izrael da preko Sirije lahko možemo doći do njihovih granica”, rekao Al-Sadr, prenosi portal Al Masdar.

Izjave šiitskog klerika zbunile su mnoge na Bliskom istoku. Naime, samo prije nekoliko mjeseci on je putovao u Saudijsku Arabiju i tamo se sastao sa tamošnjim državnim vrhom. Nakon toga, baš kao što je radio i prije odlaska u Saudijsku Arabiju, on je pozvao šiitske milicije da napuste Siriju te da iz Iraka ne prelaze državnu granicu u borbi protiv ISIL-a. Pozvao je i sirijskog predsjednika Bashara al-Assada da odstupi sa vlasti.

Ovakve izjave su ga konfrontirale sa Iranom koji kontroliše najjače šiitske milicije koje djeluju u Iraku i Siriji.

Ranije je Al-Sadr ratovao i protiv američke vojske, nakon pada režima Saddama Husseina. Tada je predvodio Mehdijevu armiju, šiitsku miliciju koja danas nosi ime Saraya al-Salam. Al-Sadr je i politička figura u Iraku, a u februaru prošle godine je organizovao velike demonstracije u Bagdadu tražeći ostavku iračke vlade zbog korupcije.

U januaru ove godine je izjavio da bi američko priznavanje Jerusalema kao glavnog grada Izraela bila “objava rata islamu” i pozvao iračke vlasti da zatvore američku ambasadu u Bagdadu ako SAD priznaju Jerusalem kao glavni grad Izraela. Tada je najavio i formiranje “specijalne divizije” koja će “osloboditi Jerusalem” ukoliko SAD priznaju Jerusalem kao glavni grad Izraela.

 

NV

Na vrh