“Muzejski kvart” u Beču

1. Feb 2017. | 10:55 | NV
MQ_c__Ali_Schafler-

Već na samom početku godine “Muzejski kvart” (MQ – Museumsquartier) u Beču nudi mnogobrojne kulturne događaje, predavanja, radionice i izložbe.

Tako će se 9. februara u Muzeju moderne umjetnosti (mumok) održati radionica sa koreografkinjom i plesačicom Annom Juren i umjetnicom Valie Export na temu “Tijelo kao tvar”. U sklopu radionice pokušat će se naći odgovori između ostalog i na pitanje da li je muzej mjesto na kojem se mogu razviijati različiti načini ophođenja sa ljudskim tijelom.

Izložba Marcela Odebacha “Dokaz nizašta” bit će otvorena od 5. febrauara do 30. aprila tekuće godine. Izložba poznatog njemačkog savremenog umjetnika tematizuje daljnje postojanje strukture “žrtva-počinilac” u njemačkom poslijeratnom društvu.

Sinoć je u bečkom MQ nastupila bosanskohercegovačka književnica Tanja Stupar-Trifunović, te održala predavanje na temu kako i zašto pisati. Pitanja poput koliko knjiga je potrebno pročitati prije nego se napiše vlastita, da li se pisanje može naučiti, da li se smije od tuđih života stvarati književnost – samo su neka od pitanja na koje će odgovarati Stupar-Trifunović.

 

NV

Na vrh