Na poziv premijerke Therese May: Šepić se susreo sa Borisom Johnsonom i održao predavanje u Engleskoj

5. Oct 2017. | 20:33 | NV
Sepic i Boris Johnson

Na poziv vladajuće stranke premijerke Therese May, Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka, boravio je u posjeti  Engleskoj i učestvovao na godišnjoj konferenciji Konzervativne stranke Velike Britanije, saopćeno je iz ove stranke.

Tokom boravka u Engleskoj, Šepić se susreo sa predsjednikom i potpredsjednicima Konzervativne stranke, velikim brojem poslanika i ministara, među kojima i ministrom vanjskih poslova Borisom Johnsonom.

Također, Šepić je održao uvodno izlaganje na panelu o međunarodnim odnosima, a povodom 25 godina od osnivanja Westminister Fondacije za demokratiju (WFD), na kojem su učestvovali predstavnici diplomatskog kora, kao i predstavnici međunarodnih organizacija smještenih u Velikoj Britaniji. Na panelu su još govorili i Andrew Rosindell, guverner Westministera kao i Anthony Smith, direktor Westminister Fondacije za demokratiju.

”Velika Britanija ostaje posvećena stabilnosti zapadnog Balkana i možemo očekivati veći angažman u razvojnim programima, ekonomskoj i kulturnoj razmjeni u narednom periodu. Uprkos tome što su, nakon referenduma, napustili EU institucije, Velika Britanija snažno podržava EU put BiH  i cijeloga regiona, kao i jačanje stabilnosti kroz programe približavanja NATO-u i naša zemlja treba iskoristiti ovaj fokus da napravi iskorake koji su potrebni radi svih naših građana”, izjavio je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka.

Na marginama konferencije Šepić se susreo i sa delegacijom CDU Njemačke kancelarke Angele Merkel, predvođene međunarodnim sekretarom Bertilom Wergerom, kojem je čestitao izborne rezultate i poželio brzo formiranje vlade, nastavak i jačanje saradnje između dvije države, stoji u saopćenju Nezavisnog bloka.

Sepic u UK

NV

Na vrh