Načelnica Visokog Amra Babić pozvala na renoviranje crkve Svetog velikomučenika Prokopija

21. Jul 2017. | 15:47 | NV
amra babic visoko foto fb

U prisustvu velikog broja vjernika u visočkoj pravoslavnoj crkvi obilježen je praznik svetog velikomučenika Prokopija i krsna slava.

Služena je liturgija, a potom su vjernici sa sveštenicima obavili i svetu litiju oko hrama.

Pravoslavna crkva Svetog velikomučenika Prokopija u Visokom izgrađena je 1857. godine i jedna je od najstarijih crkava u BiH. Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, od marta 2004. godine nalazi se na listi nacionalnih spomenika BiH.

Načelnica općine Visoko Ambra Babić rekla je novinarima da će Općina izdvojiti sredstva za sanaciju crkve. Novac za sanaciju donirat će i lokalni privrednici. Uz to je i apelovala da projekt obnove crkve podrži i Zeničko-dobojski kanton i Federacija BiH, kako bi ovaj nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine što prije bio obnovljen.

“Ova crkva je jedan od simbola Visokog, i jedan od simbola  zajedničkog života u Visokom, koji je 160 godina na ovom mjestu”, rekla je Babić. Podsjetila je da je crkva renovinara 2008. godine, ali da su radovi bili nekvalitetni.

Babić je rekla da je Visoko otvorena zajednica, otvorena za povratak Srba, te da zbog toga gradu treba crkva Svetog velikomučenika Prokopija.

“Visokom  treba crkva Svetog Prokopija, kao što i Banja Luci treba džamija Ferhadija ili Foči džamija Aladža”, rekla je Babić, dodajući da „smo vijekovima živjeli zajedno, i nema razloga da tako ne bude i dalje“ uz obavezno procesuiranje svih onih koji su činili zločine tokom posljednjeg rata, piše agencija Patria.

crkva visoko 2

NV / NAP

Na vrh