Najmanje 30 jemenskih vojnika ubijeno u novom samoubilačkom napadu

18. Dec 2016. | 12:17 | NV
aden

Najmanje 30 jemenskih vojnika odanih međunarodno priznatoj jemenskoj vladi ubijeno je u novom samoubičakom napadu u gradu Adenu, smještenom na jugu ove ratom razorene zemlje. Broj ranjenih u mnogome prevazilazi broj ubijenih, javljaju mediji.

Napad se desio dok su vojnici čekali u redu da dobiju platu u bazi Al-Solban u distriktu Al-Arish. Ovo je drugi ovakav napad u osam dana, a kojeg je tada izveo ISIL.

Kao i kod prošlog napada sumnje su pale na ISIL i Al-Qiadu, koje u Jemenu jačaju dok se sukobljavaju snage odane vladi u egzilu i Husi sa dijelovima armije koja ne priznaje vlast u egzilu. Dijelovi vlade na čelu sa predsjednikom Abdrabbuhom Mansourom Hadijem nalaze se u Rijadu u Saudijskoj Arabiji.

Međutim, Al-Qaida je nakon prvog napada opovrgla odgovornost za napad, rekavši da neće da “prolijevaju muslimansku krv”, već da će se koncentrisati na “Amerikance i njihove saveznike”, prenosi almasdernews.com.

Podsjetimo, pored pomenute jemenske međunarodno priznate vlade i Husa, značajne teritorije Jemena kontrolišu ISIL i Al-Qaida. U određenim trenucima rata sve strane su se međusobno sukobljavale.

 

NV / foto AFP

Oznake: >

Na vrh