Najstarije evropsko zlato stiglo je u Beč

10. Mar 2017. | 20:11 | NV
© Krassimir Georgiev%2c NAIM2

U bečkom Historijskom muzeju umjetnosti jučer je otvorena izložba posvećena najstarijem rudniku zlata u Evropi i u njemu pronađenom najvećem blagu brončanog doba. Riječ je o rudniku „Ada Tepe“ u današnjoj Bugarskoj, čije se senzacionalno otkriće dogodilo prije svega nekoliko godina.

Bugarske institucije u suradnji s Austrijskom akademijom nauka od 2016. uz pomoć najnovijih postupaka analize istražuju potiče li možda zlato od kojeg su napravljena i legendarna blaga Troje ili mikenske grobnice upravo iz ovog rudnika.

Aktuelna naučna saznanja polazna su tačka izložbe bečkog Historijskog muzeja umjetnosti, koja se između ostalog bavi i međuregionalnim trgovačkim kontaktima iz brončanog doba te funkcijom zlata kao statusnog simbola elita tog vremena.

Izložba uz pomoć oko 300 pronalazaka i virtualne rekonstrukcije rudnika prikazuje svakodnevni život ljudi koji su tamo radili. Centralnu tačku izložbe predstavlja blago iz Vălčitrăna teško oko 12,5 kg, koje simbolički stoji za bogatstvo i tehničke sposobnosti tadašnjeg vremena.

Kontinuitet značaja koje je 3.500 godina staro bugarsko zlato imalo kroz historiju bit će u okviru izložbe prikazano i na remek-djelima helenističke i rimske epohe.

 

NV

Oznake: > >

Na vrh