Najugledniji forenzičar današnjice Henry Lee ponudio obuku u SAD-u za stručnjake iz BiH

16. Jun 2017. | 17:35 | NV
Sastanak Mektić - Lee

Najugledniji forenzičar današnjice, prof. dr. Henry Lee, američki profesor na Univerzitetu New Haven, ponudio je mogućnost obuke forenzičkih stručnjaka iz Bosne i Hercegovine u SAD-u, prenosi Patria.

O ovom prijedlogu za buduću saradnju razgovarano je na današnjem sastanku ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i Leeja, kojem su prisustvovali prof. dr. Damir Marjanović,  rektor Internacionalnog Burch Univerziteta i naučni saradnik Instituta za antropologiju Zagreb i prof. dr. Dragan Primorac, predsjednik Odbora za međunarodne odnose Američke akademije za forenzičke nauke i predsjednik ISABS-a.

Iako je istaknuto da forenzika u BiH zauzima značajno mjesto u regiji po napretku, ministar Mektić je naglasio važnost stalne edukacije i praćenje najnovijih naučnih dostignuća u ovoj oblasti.

Prof. Lee je istakao važnost forenzike u rasvjetljavanju kriminalnih djela, ali i ukupni napredak države, jer je i investitorima i turistima lična i finansijska sigurnost na prvom mjestu. Zbog toga je naglasio važnost uspostave kvalitetnih baza podataka i usavršavanja osoblja u cilju efikasnijeg rasvjetljavanja najsloženijih krivičnih djela.

Opširnije o tome prof. Lee je govorio na predavanju pod nazivom “Značaj analize mjesta zločina i državne DNK baze podataka: prikaz najpoznatijih slučajeva od J.F. Kennedyja do identifikacije žrtava rata na Balkanu i terorističkih napada u New Yorku”, a koje su organizirali Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i International Society for Applied Biological Sciences (ISABS).

NV / NAP

Na vrh