Nakon posjete Hahna: I diplomate EU gube strpljenje sa bh. vlastima

5. Dec 2017. | 10:09 | NV
ivana maric1(3)

Johannes Hahn, komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju EU koji je jučer boravio u BiH poslao je nekoliko značajnih poruka te je jasno poručio da su Evropska komisija i zemlje članice duboko zabrinute dosadašnjim nedostatkom napretka u provedbi neophodnih reformi u 2017.

Jasno je dakle, da bh. političari pričom o napretku, famoznom Upitniku i rokovima kada bi BiH mogla dobiti kandidatski status samo zabavljaju javnost. No, čini se iz EU više ne pristaju na velike priče i mala djela, pa Hahn jasno kaže “traženo je od mene neki povlašten status za BiH za status kandidata. To nije moj posao. Status kandidata nije besplatan ručak”.

Nema povlaštenog položaja, bilo je to jasno i po izrazu lica lidera političkih partija koji su imali sastanak s Hahnom.

Ivana Marić, politička komentatorica kaže za Patriju da smo već navikli da nas naši političari lažu i daju lažna obećanja koja nikad ne ispune, ali smo zadnjih godina navikli i da naše političare u lažima podržavaju i predstavnici međunarodne zajednice, posebno oni iz Evropske unije.

“Pa tako o velikim reformskim uspjesima, napretku i prosperitetu slušamo kako od domaćih tako i od EU političara. Problem je što građani Bosne i Hercegovine ne vide niti osjete ikakve dobrobiti od tog silnog napretka. Raduje me kad vidim da i EU diplomate napokon gube strpljenje sa bh. vlastima. Međutim i dalje koriste diplomatski rječnik pa za razliku od medija koji pišu da je Hahn u BiH došao da održi lekciju, on kaže da je došao da “ohrabri” lidere u BiH u kontekstu težnji članstvu u EU”, kaže Marić.

Dodaje da “od naših političara već mjesecima slušamo priču da su već odgovorili na pitanja iz EU upitnika i da je problem samo s prevodom, ali od Hahna saznajemo da na 50-tak pitanja iz Upitnika još nije odgovoreno“.

“Mislim da je stvarni razlog posjete Hahna BiH usvajanje seta zakona o akcizama u kojem ne samo domaći već evo i EU političari vide rješenje svih naših problema i ostvarenje svih snova. Ne slažem se sa prioritetima koje je EU nametnula, jer se u ovako glomaznu i neodrživu administraciju, korupciju i organiziran kriminal sigurno neće ništa na bolje promijeniti. Isto tako mislim da EU time što je finansirala izgradnju nove zgrade Tužilaštva BiH neće postići transparentan, profesionalan i efikasan rad Tužilaštva i mislim da bi novac koji su uložili u građevinu bio korisniji da su ga uložili u profesionalno i moralno osposobljavanje uposlenika Tužilaštva”, zaključuje Marić.

 

NV / NAP

Na vrh