Nakon upozorenja NATO-a:MO BiH povuklo odluku o učešću Vojnog orkestra OS BiH na proslavi 9. januara

6. Jan 2017. | 22:54 | NV
orkestar(1)

Nakon što je generalica NATO-a u BiH Giselle Wilz za Patriju upozorila da bi učešće bilo kog pripadnika OS BiH u bilo kojem dijelu programa “Dana Republike Srpske” 9. januara predstavljalo kršenje Zakona o odbrani te da bi te osobe podlijegale disciplinskim mjerama, uključujući i otpust iz vojne službe kao i da bi se njihovi postupci mogli razmatrati i u kontekstu Aneksa 1A Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, Ministarstvo odbrane BiH stavilo je van snage odluku o učešću Vojnog orkestra Oružanih snaga BiH na obilježavanju Dana RS-a, piše Patria. Iz NATO Štaba Sarajevo potvrdili su za Patriju da je generalica Wilz uputila pismo ministrici odbrane Marini Pendeš. 

Naime, među članovima Predsjedništva BiH nije bilo konsenzusa o učešću Trećeg puka OS BiH na obilježavanju 9. januara, jer je predsjedavajući Mladen Ivanić bio za, Bakir Izetbegović protiv, a Dragan Čović suzdržan.

Nakon jasnog stava NATO-a MO BiH je povuklo raniju odluku pa je tako odobreno da Vojni orkestar OS BiH – bend Banja Luka učestvuje na ceremonijalnim aktivnostima 8. januara, odavanju počasti i polaganju vijenaca palim borcima VRS, NOR-a i civilnim žrtvama rata. 

Iz MO BiH uputili su saopćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti:

„U vezi sa pismom NATO štaba u Sarajevu upućenog Ministarstvu odbrane BiH, koje se odnosi na odavanje počasti 08. januara palim borcima i civilnim žrtvama rata RS, obavještavamo javnost i medije da je NATO štab u Sarajevu podržao napore Ministarstva odbrane BiH da nađe rješenje u situaciji kada je potrebno odati počast.

Pored toga, Ministarstvo odbrane BiH je, u svojoj odluci o odobrenju učešća Vojnog orkestra OS BiH u ceremonijalnim aktivnostima 09. januara, razmatralo i činjenicu da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić zatražio i angažovanje Počasne jedinice, u čijem sastavu je i Vojni orkestar, za aktivnosti u kojima će on biti prisutan.

Ministarstvo odbrane BiH je u pogledu izvršenja zahtjeva Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, zatražilo da Predsjedništvo BiH donese konačnu odluku u kontekstu dobivenog pisma NATO štaba u Sarajevu, prema kojoj bi se bilo kakvo angažovanje OS BiH 09. januara smatralo kršenjem odredbi Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma.“

NV / nap.ba

Na vrh